Građani bijesni: Iako je Vlada donijela odluku o otpisu plaćanja električne energije, HEP u Sisku korisnicima tvrdi suprotno

Nacional je na uvid dobio SMS poruke u kojima građani Siska upozoravaju da su od sisačkog HEP-a dobili potpuno suprotnu informaciju od one koja stoji u odluci Vlade, ali i od one koju su potvrdili u središnjici te državne tvrtke

Odluka Vlade RH o otpisu plaćanja električne energije svim stanovnicima na području Sisačko-moslavačke županije čije su nekretnine oštećene u nedavnom potresu, ponovno je pokazala neučinkovitost državnog aparata te je potvrdila da i tri tjedna od potresa na terenu još uvijek vlada popriličan kaos barem kada su u pitanju državne službe. Naime, kako je doznao Nacional, građani Siska koji su od tamošnje Elektre zatražili potvrdu da će biti oslobođeni plaćanja električne energije u siječnju, veljači i ožujku, sukladno odluci Vlade od 18. siječnja ove godine, obaviješteni su da su od plaćanja oslobođeni oni koji su na svojim nekretninama dobili tzv. narančaste i crvene naljepnice dok oni koji su dobili zelene naljepnice nisu oslobođeni plaćanja.

Da je doista tako pokazuju i dvije SMS poruke koje je na uvid dobio Nacional, a u kojima građani Siska upozoravaju da su od sisačkog HEP-a dobili potpuno suprotnu informaciju od one koja stoji u odluci Vlade. Oni upozoravaju da nema smisla da oni koji su dobili tzv. zelenu naljepnicu, koja označava objekte koji su oštećeni, ali im nije ugrožena statička stabilnost, neće biti oslobođeni plaćanja električne energije jer je su na većini takvih objekata srušeni dimnjaci pa su stanari u tim prisiljeni grijati se na električnu energiju.

Nacional je od HEP-a tražio pojašnjenje ove situacije te potvrdu tko ima pravo na oslobađanje od plaćanja računa za ečektričnu energiju. Iz HEP-a su u četvrtak poslije podne poslali sljedeći odgovor:

U skladu sa Zaključkom Vlade RH, Hrvatska elektroprivreda će krajnjim kupcima kategorije kućanstvo stradalima u potresu čiji su objekti pretrpjeli štete i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima, otpisati sva potraživanja vezana za isporučenu energiju te druga potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.

Na temelju popisa jedinica lokalne samouprave koji je sukladno Zaključku Vlade utvrdio Stožer civilne zaštite RH, mjera otpisa potraživanja odnosi se na kategoriju kućanstva bez obzira na stupanj pretrpljene štete u gradovima Petrinji, Glini, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici te općinama Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko. Dakle, potraživanja će biti otpisana krajnjim kupcima kategorije kućanstvo stradalima u potresu, na području navedenih općina i gradova, a čiji su objekti pretrpjeli štete, bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

Kupcima i korisnicima u navedenim općinama i gradovima, društva HEP grupe otpisat će potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj (kontejner, mobilna ili kamp kućica, pomoćni objekt na istoj lokaciji), uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta. Krajnjim kupcima kategorije kućanstvo čiji su objekti pretrpjeli štetu, a čiji je opskrbljivač HEP Elektra ili HEP Opskrba otpisat će se ukupan iznos računa za električnu energiju, a kupcima čiji je opskrbljivač neko drugo društvo izvan HEP grupe, neće se naplatiti dio računa koji se odnosi na naknadu za distribuciju i prijenos električne energije. I HEP Toplinarstvo će otpisati potraživanja navedenih kupaca kategorije kućanstvo za isporučenu toplinsku energiju u iznosu jedinstvenih računa, također za siječanj, veljaču i ožujak 2021. 

Iako je iz odgovora HEP-a prilično jasno da će svi oni čiji su objekti pretrpjeli štetu u nedavnom potresu biti oslobođeni plaćanja električne energije, Nacionalov izvor dobro upućen u stanje na terenu postavlja pitanje tko će provoditi tu odluku te tko će HEP-u dostaviti popis objekata koji su pretrpjeli štetu jer po njegovim navodima takav popis ne postoji te zaključuje: “Naljepnice označavaju statičku stabilnost i sigurnost objekta, a ne postojanje ili ne postojanje štete. Zeleni su pretrpjeli štetu i nemaju dimnjake, a naljepnica statičara im govori da je objekt uporabljiv, iako oštećen. Iz odgovora HEP-a vidljivo je da su prepisali odluku Vlade, ali na terenu za sada tu odluku ne poštuju.

Komentiraj