Građani Beča vlasnici su 26 solarnih i 4 vjetroelektrane

Grad Beč

Bečka tvrtka za opskrbu električnom energijom Wien Energie je 2012. godine, na sjeveru grada, otvorila prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana koja je imala 2100 panela. Paneli su rasprodani unutar dva tjedna, a svaki je koštao 950 eura.

Pet godina kasnije rezultati su više nego zadovoljavajući. Tvrtka je u međuvremenu otvorila ukupno 30 elektrana čiji su većinski vlasnici građani Beča – 26 solarnih i 4 vjetroelektrane, a više od 10 tisuća osoba u njih je investiralo oko 35 milijuna eura.

Na taj je način proizvedeno je više od 50 000 MWh električne energije, što odgovara potrošnji od 550 000 hladnjaka i smanjenju od 17 000 tona CO2 godišnje. Solarna polja koja su pri tom nastala odgovaraju veličini od 19 nogometnih igrališta.

Svakom vlasniku paneli donose oko 1.75 posto profita godišnje, a sve funkcionira po principu sale-and-lease-back. Zainteresirani dakle mogu kupiti panele, a tvrtka ih potom od njih unajmljuje i za to im na godišnjoj bazi direktno na račun uplaćuje profit.

Zanimljiva je i činjenica da nakon isteka roka trajanja solarnih panela, za cca 23 godine, građani novac potrošen na njihovu kupnju dobivaju nazad. Vlasnici ćelija osim toga u svakom trenutku imaju mogućnost da svoje ćelije prodaju natrag tvrtki i to po jednakoj cijeni po kojoj su ih kupili.

U sljedećih pet godina Wien Energie će u obnovljiva rješenja opskrbe energijom investirati 460 milijuna eura, a plan je udio obnovljive energije do 2030. godine udvostručiti na 35 do 40 posto. Trenutno se iz tih izvora energije opskrbljuju 800 000 ljudi, a taj bi broj trebao iznositi 1.5 milijuna.

Komentiraj