GRAD ZAGREB O SREBRNJAKU: “Zašto se od Grada skriva dokumentacija?”

Grad Zagreb je izdao priopćenje o bolnici Srebrnjak i prošlog tjedna smijenjenom ravnatelju Bori Nogalu.

“Suočeni s velikim pritiskom medija povodom razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dopustite da još jednom naglasimo uzroke koji su doveli do takve zakonom propisane odluke Upravnoga vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Nalaz Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba upućen je Gradonačelniku i Gradskom uredu za zdravstvo 4. studenog 2019. Sukladno zakonskim propisima predsjednica Upravnog vijeća upoznala je Upravno vijeće i tadašnjeg ravnatelja bolnice s nalazom Gradskog kontrolnog ureda na prvoj sljedećoj sjednici Upravnoga vijeća, održanoj u ponedjeljak, 2. prosinca, te je Upravno vijeće zakazalo nastavak sjednice za srijedu, 4. prosinca kako bi se ravnatelj mogao očitovati na navode iz nalaza. Ravnatelj se nije očitovao i nije zatražio drugi rok za očitovanje na nalaz Gradskog kontrolnog ureda.

Napominjemo da je Gradski kontrolni ured mogao napraviti uvid samo u onu dokumentaciju koju je dostavio ravnatelj bolnice. Stoga je nejasno zašto se ravnatelj nije očitovao, zatražio drugi rok o očitovanju ili priložio drugu dokumentaciju u odnosu na onu koju je dostavio Gradskom kontrolnom uredu, kada već tvrdi da je ima.

S obzirom na netočne insinuacije da se smjenom ravnatelja želi zaustaviti projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak ističemo da projekt u cijelosti podržavamo od 2009. godine te da je Grad Zagreb, osim logističke i stručne pomoći, u njega do sada uložio ukupno 28 milijuna kuna.

Činili smo to u periodu i kada projekt nije imao podršku, što je razvidno iz pisane komunikacije unutar Hrvatske liječničke komore (dopis predsjedniku Komore prim. Minigu od 11. kolovoza 2014.) te Hrvatske liječničke komore – Hrvatskog društva za dječju kirurgiju prema Ministarstvu zdravstva (dopis od 3. lipnja 2016. ministru doc. dr. sc. Nakiću) što dostavljamo u prilogu. Upravo u to vrijeme Gradonačelnik Grada Zagreba dao je pisanu podršku projektu u dopisu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ministru prof. dr. sc. Šustaru od 5. svibnja 2016. te ministru prof. dr sc. Barišiću u dopisu od 20. listopada 2016. Dopise također dostavljamo u prilogu.

Na kraju napominjemo da od tada do danas, 9. prosinca 2019., unatoč višekratnim upitima nismo kao Grad Zagreb dobili dokumentaciju vezanu uz projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak koja bi mogla biti podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova.

Stoga postavljamo pitanje: zašto se dokumentacija skriva od Grada Zagreba kao osnivača i vlasnika Dječje bolnice Srebrnjak, a od kojeg se ujedno traži da pokrije sve za Europsku komisiju neprihvatljive troškove za koje danas nemamo nikakvu predodžbu koliko bi mogli iznositi?”, stoji u priopćenju.

Komentiraj