Grad Zagreb i Javna vatrogasna postrojba ponudili pomoć Turskoj i Siriji

Autor:

7.2.2023., Zagreb - Gradonačelnik Tomislav Tomasevic sa zamjenicima Dolenec i Korlaet u pratnji ravnatelja Sanjina Miheilca obislii su radove na obnovi Arheološkog muzeja. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je u utorak sućut Turskoj i Siriji, koje je pogodio niz strašnih potresa, te istaknuo da su odmah nakon potresa Zagreb i njegova Javna vatrogasna postrojba ponudili pomoć i stavili se na raspolaganje Vladi, koja koordinira pomoć.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao da su prvi dan nakon potresa ponudili pomoć Vladi, koja koordinira slanje pomoći kroz Civilnu zaštitu, a o financijskoj pomoći Grada Zagreba stradalima razgovarat će se s Gradskom skupštinom.

Najavio je da će simbolički, kao i brojni drugi gradovi koji izražavaju solidarnost, u Zagrebu večeras fontane biti osvijetljene u bojama zastava Turske i Sirije. Također je govorio o obnovi Arheološkog muzeja, gdje je trenutno prvi kat muzeja obnovljen, na drugom katu obnova još traje, a opremanje i postavljanje postava na trećem katu će ostati za kraj.

U Arheološkom muzeju je specifična situacija jer je od dva milijuna eura predviđenih za cjelovitu obnovu 1,2 milijuna eura pokriveno iz police osiguranja. Iz Fonda solidarnosti EU-a povučena je razlika koja je potrebna za konstrukcijsko ojačanje, a Grad Zagreb će sufinancirati fasadu i sve što je potrebno da muzej ponovno profunkcionira. Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić rekao je kako bi kompletna obnova muzeja trebala završiti 2025. godine.

Tomašević je najavio da će građani koji nisu propisno odlagali miješani komunalni otpad u plave ZG vrećice početi dobivati kazne na računima za siječanj.   Nekoliko stotina kazni i preko 2000 upozorenja već je podijeljeno građanima od uvođenja novog modela sakupljanja otpada, koji je stupio na snagu 1. listopada 2022.

“Čistoće ima metode, od kamera do sadržaja vrećice, utvrđivanja identiteta građana koji nepropisno odlažu otpad, i to će sada neki od njih vidjeti i na svojim računima”, kazao je.

Rekao je da su po Zakonu o gospodarenju otpadom kolektivne kazne za cijele zgrade moguće, ali Zagreb još uvijek to ne radi već isključivo kažnjava individualne korisnike koji krše pravila o gospodarenju otpadom.  Također je najavio da će sutra biti potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima Zagrebačkog holdinga i ZET-a.  U sljedećih nekoliko mjeseci donijet će odluku o poskupljenju usluga za građane, nakon što naprave sve analize i donesu političku odluku zajedno s koalicijskim partnerom SDP-om.

“Želimo svaku kunu preokrenuti, želimo maksimalno izvući iz ušteda Zagrebačkog holdinga i ZET-a i gradskog proračuna, kako bi građani što manje osjetili povećanje cijena”, poručio je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.