Grad Zagreb dobiva novi sustav naplate otpada, Tomašević objasnio što se mijenja za građane

Grad Zagreb uvodi potpuno novi sustav naplate komunalnog otpada.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je da su odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana.

Na snagu stupa 1. srpnja. Zagreb je 2020. zbog toga što nije smanjio količinu otpada prema smjernicama EU platio penale od 9 milijuna kuna. U Zagrebu kako je naveo, imamo 200.000 spremnika na javnim površinama.

“Usluga će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama

Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 kune. Taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina. Ovaj model na omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu.

Pozivam građane da nam pomognu u tome. Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene, postoje socijalni popusti”, rekao je Tomašević.

Cilj je smanjenje količine otpada u gradu. Stanovnici će plaćati dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, te će morati kupovati vrećice u trgovinama. Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više.

Plaćanje fiksnog i varijabilnog dijela 

Dosad se plaćalo po kvadraturi, to se, kaže Tomašević, mijenja. Prema toj odluci koju je predstavio danas uvodi se model sličan švicarskim gradovima. Plaćat će se fiksni i varijabilni dio. Cijena fiksnog dijela za kućanstva će biti 45 kn, za pravne osobe 90 kn.

Varijabilni dio će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om. To je zasad prijedlog.

Tomašević je najavio i popuste za obitelji koje koriste pelene, moći će dobiti dio vrećica besplatno. Isto je i za one koji koriste reciklažna dvorišta. Neće se smanjiti broj odvoza smeća. Netko tko puno odvaja će plaćati samo 49 kuna, oni koji najmanje odvajaju morat će plaćati 237 kuna.

U višestambenim zgradama kante treba držati u spremnicima, dvorištima, haustorima. Ključno je da su pod kontrolom suvlasnika zgrada. U centru planiraju se i investicije podzemnih spremnika, no to se ne može u cijelom gradu. Postoje i ugovorne kazne od 500 kuna za fizičke, a 1000 kuna za poslovne korisnike za neodvajanje otpada. Svaki ulaz će morati imati svoj spremnik pod kontrolom.

Komentiraj