Grad u Crnoj Gori želi imenovati ulicu po Ratku Mladiću

Inicijativa da jedna od ulica u crnogorskom gradu Beranama bude nazvana po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je burne reakcije: obitelji žrtava genocida u BiH i preživjeli uvrijeđeni su potezom Crne Gore, ali i pasivnošću međunarodne zajednice, objavio je N1.

Ideja da se u Beranama nađe i ulica nazvana po Ratku Mladiću potekla je od srpskog monarhističkog pokreta. Takvo priznanje čovjeku nepravomoćno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti civilizacijski je poraz, smatraju žrtve.

”To je pokušaj Crne Gore, svakako u suradnji sa Srbijom, da negira genocida u Srebrenici, a onda i glorificira one koji su i službeno osuđeni ratni zločinci. To je civilizacijski poraz Crne Gore, ali brine me da u takvoj vlasti sjede ljudi koje sebe nazivaju Bošnjacima ili nekim nacionalnim manjinama, koje navodno kroz svoje političke platforme prihvaćaju ili priznaju genocid u Srebrenici, a onda i dalje nastavljaju surađivati s takvim vlastima”, kazao je Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, a sada čelnik Inicijative ”Moja adresa Srebrenica”.

Ovo je rezultat kontinuirane politike koja vlada u dvije države i jednom entitetu u regiji, smatra crnogorski književnik i publicist Andrej Nikolaidis. Dodaje da nije slučajan ni trenutak u kome se ovo događa. ”Može li se netko zaista čuditi što je vlast u kojoj je jedan od ključnih elemenata i konstituenata Daka Davidović, bivši Karadžićev ratni ministar, iznjedrila takvu vrstu odluke?”, naveo je Nikolaidis.

Nije slučajna ni uloga Dritana Abazovića, koalicijskog partnera u crnogorskoj vlasti, kaže sarajevski novinar i odvjetnik Senad Pećanin, i dodaje da je Abazović slagao svojim biračima da se zauzima za multietničku i europsku Crnu Goru. Tvrdi da su ovi procesi važni za cijelu regiju. “Imamo situaciju koja prijeti da vrati Crnu Goru u mračni period u kome će biti dio jednog proklamiranog ‘srpskog svijeta’ u kome će se izgubiti nacionalni identitet crnogorskog naroda, koji je u ovom trenutku vjerojatno etnički najugroženiji narod u Evropi. Iz tog razloga mislim da je ono što se dešava u Crnoj Gori izuzetno važno, ne samo za BiH nego i za cijelu regiju”, rekao je Pećanin, utemeljitelj neovisnog sarajevskog tjednika “Dani”.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ovo je unutrašnja stvar Crne Gore. “To je druga država. Mene je u Crnoj Gori samo interesirao status naše crkve i našeg naroda. Ne vjerujem i ne trebam se baviti inicijativama te vrste bilo gdje, pa ni u Crnoj Gori”, kazao je Dodik.

I dok za događaje u Crnoj Gori ima pomirljiv stav, Dodik tvrdi da ne namjerava udovoljiti zahtjevu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH te oduzeti povelje i odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.

”Nigdje u svijetu nijedan narod ne veliča svoje ratne zločince, jedino srpski narod. I dok god običan narod ne progovori i ne digne svoj glas, mi ćemo kao žrtve genocida smatrati da su i oni koji su to radili i oni koji su šutjeli u jednom košu”, istaknula je Munira Subašić iz Udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Inicijativa da se ulica u Beranama nazove po Ratku Mladiću mora dobiti podršku nadležnog ministarstva, a konačnu riječ dat će Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Komentiraj