Grad Rijeka prigodno istaknuo povijesnu trobojnicu koju je ministar Kuščević zabranio

Na balkonu zgrade Grada Rijeke na Korzu u četvrtak je izvješena zastava, riječka trobojnica, i to prigodno, u povodu godišnjice formiranja grba kojeg Grad Rijeka i danas koristi.  Na današnji dan, 6. lipnja, prije 360 godina, Rijeka je dobila sadašnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave, no tu zastavu Grad Rijeka ne koristi kao službenu jer njeno korištenje nije odobreno od Ministarstva uprave. Zbog takve odluke mjerodavnog ministarstva Grad Rijeka je u srpnju lani podnio tužbu kojom je od Upravnog suda zatražio poništenje rješenja Ministarstva uprave, ali odluku Upravnog suda još nije dobio.

Inače, Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini. No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem „grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju“. Također, u obrazloženju je bilo navedeno i da „crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji“ , što, kažu u Gradu Rijeci, nije točno.

Gradsko vijeće Grada Rijeke je 2016. godine ponovno donijelo odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke. Dvije godine kasnije, u 2018., zaprimljeno je rješenje Ministarstva uprave kojim je odbijen i taj zahtjev pa je podnijeta tužba radi poništenja takve odluke.

Komentiraj