Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Rijeka pokreće prisilnu naplatu duga od 3. maja

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dao je nalog Odjelu gradske uprave za komunalni sustav da pokrene prisilnu naplatu dospjelog, nepodmirenog duga od 5,2 milijuna kuna za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od Brodogradilišta 3. maj.

Zatraženo je da se donese rješenje o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava te da se uputi na naplatu Financijskoj agenciji.

Kako je Obersnel rekao za Hinu, ako se u riječkom brodogradilištu izbjegne stečaj, gradska uprava odustat će od prisilne naplate duga.

Uz 3. maj, koji je za komunalnu naknadu dužan 5,1 milijuna kuna, a za uređenje voda nešto više od 438 tisuća kuna, prisilna naplata duga zatražena je i u odnosu na tvrtke Uljanik Strojogradnja Diesel i Vulkan-nova.

Gradska uprava od Uljanik Strojogradnje Diesel, tj. bivše Tvornice motora i dizalica 3. maj, u kojoj je 2013. otvoren postupak predstečajne nagodbe, potražuje za komunalnu naknadu 11,2 milijuna kuna, a za uređenje voda oko 520 tisuća kuna. Od Vulkan-nove se za komunalnu naknadu potražuje 2,6 milijuna kuna, a za uređenje voda oko 82 tisuće kuna.

Obersnel je lani u srpnju, s namjerom da im olakša poslovanje, odlučio da Grad Rijeka najkasnije do kraja prosinca 2018. neće poduzimati naplatu dospjelog nepodmirenog dugovanja za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od 3. maja, Uljanik Strojogradnje Diesel i Vulkan – nove. Taj je rok prošao, pa je 14. siječnja naloženo da se dospjelo dugovanje naplati.

Početkom siječnja Trgovački sud u Rijeci je donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Brodogradilištem 3. maj, a privremenim stečajnim upraviteljem je imenovan Zdravko Čupković. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 6. veljače.

Trgovački sud u Pazinu jučer je donio rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka i nad Uljanik Brodogradilištem te je za 29. ožujka zakazao ročište o očitovanju o predloženom otvaranju stečaja. Privremenim stečajnim upraviteljem imenovan je Loris Rak.

Brodogradilište 3. maj, Uljanik Strojogradnja Diesel i Uljanik Brodogradilište članovi su Uljanik grupe.

Komentiraj