Grad Rijeka istaknuo zastavu duginih boja, počinje queer i feministički festival

Zastava duginih boja istaknuta je na zgradi riječke Gradske vijećnice u povodu 4. festivala queer i feminističke kulture – Smoque, koji se danas otvara u Rijeci.

Festival će u Gradskoj vijećnici biti otvoren u 14 sati, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odgođen je program Queer Tango ispred zgrade. Queer Tango , koji je rezultat ujedinjenja žena uzrujanih heteronormativnošću, koja pretpostavlja da žena treba čekati da je pozovu na ples, te queer osobe koje žele plesati s partnerima i partnericama bez obzira na ulogu, održat će se u petak u 15.30 sati.

Bit će otvorena i izložba posvećena dvadesetogodišnjem radu i najbitnijim postignućima udruge LORI, prve lezbijske organizacije u Hrvatskoj.

Poslijepodne od 17.00 do 19.00 sati u Gradskoj vijećnici bit će panel-rasprava “Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj”. Raspravu moderira Sandra Benčić, a govore Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će diskutirati o rezultatima istraživanja Agencije Europske
unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

To je samo dio bogatoga festivalskog programa, u kojemu će biti održane izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji.

Tema ovogodišnjeg trodnevnog festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo) te će se kroz izložbe, aktivističku intervenciju, panel-rasprave, radionice, performanse, predstavljanje istraživanja, drag show i mnoge druge aktivnosti propitivati predrasude i pozivati na njihovo promišljanje i dekonstruiranje.

Festival okuplja brojne aktiviste i aktivistkinje te umjetnike i umjetnice iz više od 10 zemalja s tri kontinenta i dio je programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Festival od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu, a podržavaju ga Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women,
Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria Print.

Komentiraj