Grad Rijeka će prodati zemljište na Žabici privatnom investitoru

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je u četvrtak većinom glasova prijedlog prodaje gradskog zemljišta privatnom investitoru za gradnju kompleksa Zapadne Žabice, koji obuhvaća autobusni kolodvor, javnu garažu i komercijalne sadržaje.

Nakon petosatne rasprave na sjednici je za prijedlog prodaje glasovalo 18 vijećnika, od kojih 11 vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera, tri PGS-a i tri Mosta te Robert Salečić iz Unije Kvarnera.

Protiv je bilo šest vijećnika HDZ-a, Vedran Vivoda iz Akcije mladih i dva vijećnika Možemo!

Suzdržano je ostalo četvero vijećnika Nezavisne liste Davora Štimca i Sabina Marov iz Mosta.

Prije glasovanja vijećnici su većinom glasova odbili prijedlog Davora Štimca da se glasovanje odgodi. Njegov prijedlog temeljio se zahtjevu da se prije odluke izradi i vijećnicima dostavi dokumentacija o financijskoj opravdanosti gradnje prodajom ili državnom potporom putem natječaja.

Naime, dva dana prije sjednice Gradskog vijeća iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture predstavljena je mogućnost financiranja gradnje autobusnog kolodvora i djelomično javne garaže pomoću državnih potpora preko europskih fondova. Kako je najavljeno, natječaj za te potpore otvorio bi se početkom 2023. godine.

Kako je predstavio gradonačelnik Marko Filipović, odlučeno je da se krene u prodaju terena od 14.810 četvornih metara u središtu grada nakon analiza kojima je utvrđeno da je to najpovoljniji i najbrži način ostvarenja projekta, ponajprije zbog nedostatka interesa investitora za drugim modelima.

Na natječaj za prodaju terena na trgu Žabici, završen u lipnju ove godine, javio se samo jedan ponuđač, tvrtka Best in Parking – Razvoj s ponuđenom cijenom od 85 milijuna kuna. Na taj se način, rekao je, rješava važno pitanje za Rijeku. Riječ je ozbiljnoj tvrtki ponuđaču, koja može izgraditi kompleks za tri i pol godine od potpisa ugovora o kupoprodaji, zaključio je gradonačelnik.

“Ponuda kupnje zemljišta i gradnje kompleksa ima rok pa bi odgoda mogla dovesti do ponavljanja natječaja, izrade nove planske i druge dokumentacije. To košta, a mi u proračunu nemamo osiguran novac za tu namjenu”, rekao je gradonačelnik.

Josip Ostrogović (HDZ) ocijenio je, vezano uz glasovanje vijećnika te stranke protiv prijedloga, da je neprihvatljiva prodaja gradskog zemljišta. Gradska uprava trebala je izraditi studiju izvedivosti s usporedbama različitih modela prije ovog glasanja, rekao je. Istaknuo je da je HDZ svakako za gradnju kolodvora, ali ne na taj način.

Petra Mandić iz Mosta istaknula je da projekt gradnje nakon prodaje zemljišta mora ići dalje. Nismo čuli bolje argumente onih koji su protiv, rekla je.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]