Grad Osijek nabavlja 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura financiranih iz NPOO-a

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu niskopodnih tramvaja za osječki Gradski prijevoz putnika (GPP).

Riječ je o ugovoru kojim će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u cijelosti financirati nabava 10 novih niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije osječkog javnog prijevoza. Radić je istaknuo da je projekt nabave novih tramvaja vrijedan gotovo 25 milijuna eura.

“Tramvaj je dio osječkog identiteta. Osijek ga ima od 1884. godine, prvi u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi. Deset novih niskopodnih tramvaja doprinijet će sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, a smanjit će i gužve u središtu grada”, rekao je Radić i dodao da su posljednji novi tramvaji u Osijek stigli 1982. godine.

Podsjetio je kako su u tijeku radovi na modernizaciji tramvajske infrastrukture koji su preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja. “Radovi obuhvaćaju obnovu 9,5 kilometara tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, 10 kilometara kontaktne mreže i 7,5 kilometara podzemne kabelske mreže, kao i izgradnju jedne nove i modernizaciju dviju postojećih ispravljačkih stanica. Vrijedni su oko 35,5 milijuna eura, također najvećim dijelom sufinanciranim EU sredstvima. Očekujemo i daljnje proširenje tramvajske mreže”, naglasio je.

Grad Osijek

Ministar Butković rekao je da su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava. “Nedavno smo otvorili autocestu do Belog Manastira, a preostalih pet kilometara, čime ćemo u cijelosti izgraditi 5c koridor kroz Hrvatsku, očekujemo kroz sljedeću godinu. Čitav niz projekata se provodi ovdje, od obnove državnih cesta, obilaznice Petrijevaca i Belog Manastira, do niza prometnih projekata u Osijeku”, izjavio je ministar.

Uručivanju ugovora nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je istaknuo da brojni projekti na području grada i županije nisu hladna infrastruktura već imaju dodanu vrijednost. “To su projekti koji se godinama pripremaju i koji će generirati nova radna mjesta, nove investicije, te gospodarski i cjelokupni razvoj istoka Hrvatske. Grad Osijek je gradilište, radi se i gradi u svakoj ulici. Veliki su pomaci na istoku Hrvatske i u Osječko-baranjskoj županiji”, rekao je župan i najavio nastavak takve dinamike investicija.

Grad Osijek

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) istaknuo je da je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 323 milijuna eura kroz ukupno 116 projekata, od čega je na području Grada Osijeka ugovoreno 43 projekata vrijednih gotovo 200 milijuna eura. “To su fascinantne brojke koje se mogu vidjeti u prolazu gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Radovi su na svakom koraku, a puno je uloženo i u mobilnost. Nabavljeno je 25 novih autobusa, stiže 10 novih tramvaja, gradi se nova pruga. U novom financijskom razdoblju bit će još puno projekata”, rekao je Jelić.

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović poručio je da je trenutačni vozni park star preko 50 godina ocijenivši kako će novi tramvaji povećati kapacitete, sigurnost, udobnost i kvalitetu usluge, a smanjiti onečišćenje okoliša. “Sadašnji tramvaji dugački su 14 metara. U tijeku smo procesa javnog savjetovanja, namjeravamo nabaviti tramvaje preko 20 metara dužine. Nakon toga raspisujemo javnu nabavu, a rok za isporuku će biti najviše 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Rok za isporuku zadnjeg tramvaja je prosinac 2025. godine”, istaknuo je Rusmirović.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner