Grad Osijek ima najljepši park u Hrvatskoj

Park Sakuntala u središtu Osijeka, uređen još davne 1890. godine, proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj zahvaljujući predanom radu Gradske uprave i Unikomove Radne jedinice Zelenilo koja redovno održava 4322 četvorna metra te očaravajuće oaze

Poznata je činjenica da je grad Osijek zeleni grad koji ima više parkova nego trgova. Grad Osijek može se podičiti s čak 23 parka, a o kojima se brinu djelatnici Radne jedinice „Zelenilo“ komunalnog poduzeća Unikom d.o.o. koje ima stručno vodstvo i raspolaže modernom vrtlarskom mehanizacijom te vrlo uspješno održava ove zahtjevne gradske zelene površine.

Djelatnici RJ „Zelenilo“ tijekom cijele godine brinu o ogromnoj kvadraturi svojih parkova.

Ukupna je površina parkova 404.167 kvadratnih metara, a samo u središtu grada Osijeka čak 267.322 kvadratnih metara, a ne treba posebno niti napominjati da su svi i svojevrsna turistička atrakcija.

Grad Osijek ima povijesne parkove i perivoje, mnogobrojne drvorede, a treba istaknuti da su Zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske zaštićeni Park kralja Petra Krešimira IV., Park kralja Tomislava i Park dvorca Adamović u Tenji.

Osim hortikulturnih spomenika, Osijek se može podičiti i svojom promenadom koja je, inače, najduža uređena šetnica uz rijeku u Hrvatskoj koju, također, održavaju Unikomovi djelatnici RJ „Zelenilo“.

A da bi parkovi izgledali ovako, naravno, potrebna su i poprilična financijska sredstva. Grad Osijek je za njihovo održavanje i uređenje u proračunu ove godine osigurao više od 13 milijuna kuna.

S obzirom na to da je listopad, u tijeku je jesenska sadnja cvijeća po svim parkovima u Osijeku.

Djelatnici Radne jedinice “Zelenilo” posadit će ukupno 7200 komada Viola cornuta (mini maćuhica-razne boje), 24.000 komada Viola wittrockiana (krupna maćuhica-razne boje), 4500 komada Myosotis sylvatica (potočnica) i 11.350 komada Tulipa (lukovice tulipana) raznih sorti.

Djelatnici RJ-a Zelenilo osječkog komunalnog poduzeća Unikom jednakim intenzitetom i žarom održavaju parkove i sve zelene površine na području grada Osijeka. FOTO: Unikom

No park koji nikako ne možete i ne smijete zaobići u središtu grada Osijeka je Sakuntala koji datira iz 19. stoljeća, a projektirao ga je najveći osječki arhitekt svojega vremena, Viktor Axmann.

Park privlači svojim romantičnim secesijskim stilom, ali i bogatim koloritom cvijeća i zelenila koje se redovito održava.

Ovaj srednjoeuropski park posvećen mitološkoj kraljici ove godine zasluženo nosi titulu najljepšeg parka u RH.

U oštroj konkurenciji od 27 prijavljenih parkova Hrvatske, prema izboru FB portala gradonačelnik.hr upravo je Osijek odnio pobjedu.

Najljepši park u Hrvatskoj, Sakuntalin park u središtu Osijeka, ovu je prestižnu nagradu dobio zahvaljujući predanom radu i Gradske uprave i Unikomove Radne jedinice “Zelenilo” koja redovno održava 4322 kvadratna metra ove očaravajuće oaze.

Sakuntalin park je nastao davne 1890. godine, a krase ga kip Sakuntale i dvije sfinge.

Grad Osijek ima 23 parka i svi su svojevrsna turistička atrakcija. Podsjetimo, uz priznanja za najljepši park u Hrvatskoj, za najbolji Eco-city grad, za najbolji prošlogodišnji Advent, odnedavno je Grad Osijek dobitnikom ovogodišnje nagrade HTZ-a u kategoriji najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma.

Sakuntalin park uređen je davne 1890. Park je u cijelosti obnovljen 2018. i svečano otvoren za Dan grada. Radovi vrijedni oko četiri milijuna kuna financirani su većim dijelom iz EU fondova. Riječ je o projektu S.O.S. – turistička ruta Secesija Osijek – Subotica, koji je Osijek zajedno s gradom Suboticom prijavio u sklopu INTEREGIPA projekta programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a bavio se valorizacijom secesijske kulturne baštine i promocijom zajedničke kulturno-turističke ponude Subotice i Osijeka.

Radovi su obuhvatili temeljitu revitalizaciju zelenih površina, pješačkih staza, navodnjavanja i komunalne opreme, uređenje je išlo u smjeru secesijske prošlosti i suvremenosti, ali nije bilo samo preslik onoga kako je park nekada davno izgledao, nego se kroz suvremeni način obnove iskazalo trajanje identiteta grada Osijeka. Obnovljen je prostor površine oko 6100 četvornih metara, uključujući elektrotehničke instalacije i vodoopskrbu, kao i rekonstrukciju 15 parkirališnih mjesta, izgradnju vrtnog paviljona, a postavljena je i nova javna rasvjeta s led rasvjetom na 18 stupova. Obnova Sakuntala parka dio je obnove secesijskog niza Europske avenije grada.

Park je obnovljen 2018. i svečano otvoren na Dan grada. Radovi vrijedni oko četiri milijuna kuna financirani su većim dijelom iz fondova EU-a

U Sakuntalinom parku dva puta godišnje sade se ljetnice, krasi ga 7000 sadnica, tu je čitav niz različita grmlja, drveća, 30-ak vrsta trajnica, među kojima i živa ograda od zaštićene tise stara preko 130 godina. U zasađenim biljnim vrstama su kineski i gorski javor, puzava ivica, obična breza, američki koprivić, obični judić, golublji davidovac, kultivar Emerald Gaiety, kurike, bršljan, koraljni zvončić, kultivar Dark Green japanske božikovine, sjajna kozokrvina, kultivar White grmastog petoprsnika, kultivar Amanogava japanske trešnje, hrast lužnjak, kultivar Alba kineske ruže, kultivar Rubra kineske ruže, japanska skimija i sofora, Van Houtteova suručica, zečje uši, obična tisa, malolisna lipa, kultivar Greenspire, malolisne lipe, srebrnasta lipa…

Travnjaci se kose svaki tjedan i navodnjavaju pop up sustavom. Podignuta gredica se također zalijeva. Ostali dio parka navodnjavan je sustavom kap po kap. Gredice s ružama se okopavaju prema potrebi. Prihranjuju se kompostom u proljeće, a cvjetne gredice se prihranjuju kompostom pri izmjeni ljetnica. Okopavaju se i plijeve prema potrebi. Nikada ne smiju biti zakorovljene, orezuje se dva puta godišnje, a sva mlada stabla imaju zaštitu od trimera. Suhe grane na stablima se redovito uklanjaju. Pojedinim stablima u parku stavljeni su kazetni poboljšivači tla.

Pesticide i herbicide gradski „zelenaši“ ne upotrebljavaju jer smatraju da se u parkovima treba živjeti svaki dan i ne dovoditi u opasnost građane i njihove kućne ljubimce, pa se zato s gredica ručno uklanja korov, kao i sa staza pod stabilajzerom.

Ljetnice se dva puta godišnje mijenjaju: dvoljetnice jednoljetnicama i jednoljetnice dvoljetnicama. Pri tome se dodaje prirodni kompost koji proizvodi također komunalno poduzeće Unikom. Taj se kompost dodaje i u nasad ruža. Urbana oprema su klupe, koševi i rasvjeta; sve prema odobrenju Konzervatorskog odjela u Osijeku, a isto tako u parku se nalazi i info stup koji sadrži podatke o obnovi parka, povijesti parka i svojtama parka.

Sakuntalin park se posebno uređuje za svaki Advent, a povremeno, prema zahtjevima, organiziraju se u parku i koncerti. Treba istaknuti i kako se u njegovanju parka i nasada koriste nove tehnologije i neka inovativna rješenja. Pojedinim stablima se dodaje kazetni poboljšivač tla koji je izumljen u RH prije nekoliko godina i koristi ga u čitavom svijetu svega nekoliko gradova, stoji, između ostaloga na portalu gradonačelnik.hr.

Za ovakav čaroban izgled Sakuntalina parka, ali i preostala 22 parka, uz stručne službe Grada Osijeka, svaka pohvala ide djelatnicima „Zelenila“ osječkog komunalnog poduzeća Unikom. Oni jednakim intenzitetom i žarom održavaju parkove i sve zelene površine na području grada Osijeka.

Komentiraj