Grad Čakovec studentima daje dodatnu financijsku pomoć

facebook.com

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač prije mjesec dana je u Hrvatskom Saboru podnio amandman na konačni prijedlog Zakona o porezu na dohodak, u kojem je zahtijevao da se iz poreznog cenzusa izdvoje studentske nagrade za izvrsne rezultate. Međutim, studentskim mukama tu nije došao kraj te je nacrtom prijedloga Pravilnika o porezu na dohodak prag za oporezivanje studentskih nagrada s 50 000 kuna spušten na 15 000 kuna, što predstavlja znatan udar na studentski standard.

S obzirom na ovakav razvoj situacije, Grad Čakovec i gradonačelnik Stjepan Kovač brzo su reagirali i osigurali jednokratnu novčanu nagradu. Studentima na raspolaganju stoji fond od dodatnih 100 000 kuna i svi redovni studenti s područja Grada Čakovca mogu ostvariti pravo na jednokratnu pomoć.

“Prije mjesec dana u Saboru sam upozoravao na nepošten pristup vladajućih prema studentima. Ovo je direktan udar na standard studenata i njihovih obitelji, većina njih radi kako bi mogli osigurati sredstva za studiranje i život. Grad Čakovec će ovom trenutku učiniti najviše što može na lokalnoj razini, osigurat ćemo dodatnih 100 000 kuna koje će biti dostupne svim redovnim studentima s područja grada. Svaka pomoć u ovom trenutku je dobrodošla i potrebna”, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač i istaknuo da se u ovom slučaju negativno utječe na standard najugroženijih društvenih skupina. 

“Studenti su temelj razvoja Čakovca, Međimurja i Hrvatske, ulog u njih je ulog u budućnost. Neprestano ponavljamo kako su mladi naša budućnost i kako je Hrvatska zemlja znanja. Zašto mladima onda otežavamo ionako izazovan ulazak na tržište rada i zašto im stvaramo dodatne poteškoće. Apeliram na vladajuće kako bi se hitno izmijenio ovaj prijedlog i poslala odgovarajuća poruka našim mladima. Također, sve ostale gradove pozivam da nam se pridruže i daju potporu hrvatskim studentima, svaki doprinos i iskaz dobre volje u ovim trenucima puno znači. Također, studentima poručujem da prate stranice grada na kojima ćemo objaviti sve informacije na vrijeme”, poručio je Stjepan Kovač.

Komentiraj