Grad Čakovec najviše ulaže u dječje vrtiće nakon Zagreba

Grad Čakovec u djecu i obrazovanje ulaže znatne napore i sredstva kako bi svi imali jednako dobre preduvjete za razvoj i budućnost.

Po ulaganju u dječje vrtiće Čakovec je na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza metropole, a s prigradskim naseljima broji tek 28 tisuća stanovnika. U osnovnoškolskom obrazovanju u Čakovcu su se još prije tri godine usmjerili na STEM područja te su učenicima osigurali radionice informatike, robotike, tehničkog odgoja, radio-goniometrije, strojarstva i elektronike. To su najbolji pokazatelji politike usmjerene na nove generacije, koja podupire odgoj i znanost na najučinkovitiji način.

Čakovečke vrtiće kojima je grad osnivač polazi više od 950 djece, a privatne vrtiće još njih 150. Uz to, Čakovec sufinancira i djelatnost dadilja, a tim sustavom trenutno je obuhvaćeno 15 djece. Grad pri tome sufinancira pola cijene boravka u vrtićima i jaslicama u gradskom i privatnom vlasništvu te s po 500 kuna djecu smještenu kod registriranih obrta dadilja.

U vrtićima su organizirane i grupe s Waldorf i Montesori programima, a djeluje i vrtić s predškolom za pripadnike romske nacionalne manjine. Za većinu djece s posebnim potrebama osigurani su pomagači.

“Oko 2 400 osnovnoškolaca ima osigurane besplatne obvezne udžbenike, u velikoj mjeri plaćen prijevoz do škole, a sva djeca s valjanim rješenjem imaju pomagača u nastavi. Od ove godine Čakovec preko EFS-a u potpunosti plaća užinu za otprilike 300 djece slabijeg imovinskog stanja. U tri škole organiziran je produženi boravak koji grad sufinancira sa 600 kn po djetetu, a polazi ga 155 učenika. Grad preko Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca financira održavanje Ljetnih i zimskih sportskih kampova, a čakovečki osnovnoškolci mogu pohađati brojne izvannastavne aktivnosti, od sporta preko informatike do šaha”, rekao je gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač.

Čakovec već godinama stipendira studente, s oko dva i pol milijuna kuna godišnje, a velik broj njih nakon studija vraća se u Čakovec i Međimurje i ovdje pronalazi zaposlenje. Prošle godine osnovana je Zaklada za obrazovanje ‘Dr. Ivan Novak’, kojom se financira odlazak na državna i međunarodna natjecanja, smotre i olimpijade te se nagrađuju najuspješniji učenici.

vrtić, Stjepan Kovač, Čakovec 1

Komentiraj