GRAD BEČ Otvara se muzej Ludwiga van Beethovena

Grad Beč

Život i djelo Ludwiga van Beethovena neraskidivo su povezani s austrijskom prijestolnicom.

Slavni je skladatelj u Grad Beč stigao 1787. godine, kako bi studirao kod tada još slavnijeg Mozarta, a od 1792. godine trajno prebiva u glavnom austrijskom gradu.

Iako u Beču postoje tri stana koja se dovode u vezu s Beethovenom i sastavni su dio Muzeja Grada Beča, do sada nije postojao muzej posvećen isključivo ovom glazbenom velikanu. Jedan od tri spomenuta stana, onaj u bečkoj četvrti Heiligenstadt, sada će biti proširen i pretvoren u muzej posvećen životu i djelu ovog planetarno poznatog skladatelja.

Upravo u ovom je stanu Beethoven 1802. godine napisao pismo ‘Testament iz Heiligenstadta’, upućeno svome bratu, ali ga nikada nije poslao. U pismu izražava sav svoj očaj zbog progresivnog gubitka sluha. U istom je stanu radio i na nekim od svojih najvažnijih dijela, između ostalog na Simfoniji br. 2 i prvim skicama Simfonije br. 3.

Novi Beethovenov muzej osvrnut će se na život i rad slavnog austrijskog skladatelja s najnovijeg znanstvenog stajališta, a za posjetitelje će biti otvoren 25. studenog 2017. godine.

Komentiraj