Grad Beč

Do kraja godine više atraktivnih bečkih izložbi

Grad Beč do kraja godine priprema više atraktivnih izložbi.

Pieter Bruegel Stariji, Rafael, Peter Paul Rubens i Alfred Kubin samo su neka od velikih imena kojima su posvećene izložbe u drugoj polovici godine.

Tako će se u bečkom muzeju Leopold od 07.07 do 04.09. ove godine moći vidjeti izložba austrijskog grafičara i pisca Alfreda Kubina (1877.–1959.). Muzej Leopold, koji posjeduje treću najveću zbirku radova Alfreda Kubina, postavit će njegova rana djela nastala do 1906. godine, a koja ilustriraju na gotovo proročanski način dva ekstrema 20. stoljeća: nestanak pojedinca u slijepoj masi s jedne strane i, potpuno suprotno, usamljeni pojedinac, prepušten i okrenut samom sebi koji ne može naći svoje mjesto u moderni s druge strane.

Crteži i grafike Pietera Bruegela Starijeg (1525.–1569.) ubrajaju se u najznačajniji dio fundusa bečke Albertine. Opsežna izložba od 08.09 do 03. 12, otkriva umjetničke početke flamanskog slikara i istražuje njegov značaj kao ‘seoskog slikara’, ‘drugog Hieronymusa Boscha’, obnovitelja pejzažnog slikarstva i društveno-kritičkog satiričara.

Prva monografska izložba koja prikazuje stvaralaštvo talijanskog slikara i graditelja Rafaela (1483.–1520.) u Austriji okuplja sa 170 crteža i slika značajna umjetnikova djela. Albertina od 29.9. do 07.01.2018. izlaže djela tog majstora visoke renesanse iz vlastite zbirke, ali iz drugih slavnih muzeja.

Peter Paul Rubens (1577.–1640.) i dan-danas slovi kao jedan od najznačajnijih flamanskih baroknih slikara. Muzej povijesti umjetnosti u Beču, Kunsthistorisches Museum, objedinjuje bečki fundus od četrdesetak slika i mnogobrojna posuđena djela iz međunarodnih muzeja u spektakularnu izložbu crteža, skica i ulja na platnu velikih formata koju će javnost moći pogledati od 17.10. do 21.1.2018.

Listopad između ostalog donosi i izložbu suvremenog američkog umjetničkog fotografa švicarskog porijekla Franka Roberta (1924.). čiju će izložbu od 25.10. do 21.1.2018. ugostiti Albertina. Uz njegovoj ciklus fotografija o američkoj svakodnevici ‘The Americans’ koji je potaknuo razvitak više umjetničkih pravaca (happening, pop-art, junk-art) bit će postavljene i fotografije s njegovih ranih švicarskih reportaža te putovanja Europom kao i njegov kasniji introspektivni opus.

Osim toga će u Leopoldu će biti postavljena izložba švicarskog slikara Ferdinanda Hodlera (1853.–1918.) koji je svojim razvijanjem kompozicije i simbolističko-dekorativnim rješenjima utjecao na razvoj Jugendstila, ali i zbirka slika austrijskih umjetnika na temu žena od bidermajera do moderne.

U Zimskoj palači Winterpalais u drugoj će polovici godine biti otvorena izložba posvećenu Ivanu III. Sobjeskom, poljskom kralju kojeg su slavili kao spasitelja Europe i njezine kulture, a koji je nerazdvojiv od povijesti Beča.

Posjetitelji će u židovskom muzeju Judenplatz moći pogledati izložbu posvećenu američkoj poduzetnici poljskog porijekla Heleni Rubinstein (1870.–1965.)…

O ovim i drugim izložbama informirajte se na:

www.leopoldmuseum.org

www.winterpalais.at

www.albertina.at

www.kunsthauswien.com

www.khm.at

www.jmw.at

www.mak.at

www.mumok.at

Komentiraj