Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ima detaljnu dokumentaciju o nizu slučajeva u kojima su evidentirani propusti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a o njenim čelnicima odlučivat će Sabor pred kojim će se uskoro naći izvješće o radu HERA-e, najavio je u srijedu savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac.

“Ministarstvo ne može odrediti krajnju cijenu plina. Postoji HERA, ona je neovisna kao i svaki regulator i na njoj je zadnja odluka o tarifnom sustavu. Ove male promjene, malo poskupljenje od 30-ak kuna godišnje ili koliko će biti, Ministarstvo nije moglo narediti HERA-i ta cijena mora biti”, kazao je Grabovac na konferenciji za novinare u Ministarstvu na kojoj je predstavljen prvi javni poziv za sufinanciranje projekata iz područja gospodarenja otpadom bespovratnim EU-ovim sredstvima.

Na novinarski upit o eventualnoj smjeni čelnika HERA-e, Grabovac je podsjetio kako Sabor imenuje i smjenjuje čelnike neovisnih agencija, kao što je HERA te najavio da će na jednoj od sljedećih sjednica Sabora biti izvješće o radu HERA-e u 2015. godini.

“Ministarstvo ima dosta detaljnu dokumentaciju gdje je nepobitno ustanovljen niz slučajeva u kojima su evidentni propusti s njihove strane, a čime će to na kraju rezultirati odlučivat će saborski zastupnici”, rekao je.

Grabovac je istaknuo kako gotovo nema sektora u kojem HERA nije ili kasnila s regulacijom ili pokušaji regulacije zakonskih odredbi nisu bili dovoljno jasni i precizni. U tom je kontekstu spomenuo zadnji Zakon o tržištu toplinskom energijom, kojim su regulirani razdjelnici, gdje je, smatra, HERA morala “odigrati jednu bitno drugačiju ulogu i spriječiti dosta toga lošeg u tom zakonu”.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je u odgovorima na novinarska pitanja rekao kako je studija o ekonomskoj isplativosti razdjelnika u izradi te kako se mogu očekivati izmjene Zakona o tržištu toplinske energije. “Vidjeti ćemo što nam studija donosi i probati na temelju toga naći rješenje i ponuditi ga u tijeku drugog kvartala kako bismo spremno dočekali ogrjevnu sezonu”, istaknuo je.

Na niz novinarskih upita o cijeni plina, Dobrović se ispričao javnosti zbog grešaka iz nedavne informativne tablice Ministarstva o rastu odnosno padu cijena plina za 35 opskrbljivača.

“Vlada i ovo ministarstvo napravili su sve da u okolnostima kada su cijene plina na veletržištu porasle 25 posto napravimo dogovor između glavnih aktera u poslovanju plinom u Hrvatskoj da nemamo gubitnika i da su jedini dobitnici građani i gospodarstvo. Naravno da konačnu cijenu formiraju oni koji plin isporučuju korisnicima i stvoreni su uvjeti da cijene ne idu gore. Koliko idu u pojedinim jedinicama lokalne samouprave, odnosno pojedinim zonama opskrbe, naravno ovisi o poduzećima odnosno o svim uvjetima. Na koncu možemo vidjeti da o ozbiljnom poskupljenju plina nema govora”, rekao je Dobrović.

Prokomentirao je i činjenicu da će kod pojedinih opskrbljivača plin poskupjeti 33 kune na godišnjoj razini te ponovio kako je Ministarstvo utjecalo na onaj dio na koji može i da se svi akteri u tom poslu moraju odgovornije ponašaju.

“Mi smo kao članica EU dužni ići u smjeru liberalizacije tržišta plina i to smo napravili na način da doista nismo ugrozili potrošače. Međutim, prošlo je vrijeme komotnog poslovanja, gdje je sve zagarantirano, gdje ste monopolist, gdje se možete bezbrižno ponašati. Svi se moraju truditi da maksimalno režu svoje troškove ne bi li mogli poslovati u tržišnim uvjetima poslovanja plinom”, poručio je Dobrović.

Ministar je u odgovoru na novinarska pitanja o najavljenom rastu naknade za obnovljive izvore energije potvrdio kako se neće ići na naknadu veću od 7,5 lipa po kilovatsatu. Naime, Ministarstvo do 10. travnja provodi javnu raspravu o prijedlogu odluke kojom bi se naknada za obnovljive izvore povećala s 3,5 na 7,5 lipa po kilovatstatu.

Kako je početkom ove godine PDV za električnu energiju smanjen s 25 na 13 posto, to će računi za struju građanima ipak biti manji nego prošle godine.

Građani će s obzirom na stanje u prosincu 2016.  time imati smanjenje cijene otprilike pet posto, rekao je Dobrović.

No, dodaje kako time nije riješen problem “uravnoteženja udara koji imamo ekspanzijom udjela količine obnovljivih izvora energije po povlaštenim cijenama koje ulaze u sustav” te predstoje razgovori s proizvođačima iz obnovljivih izvora i njihova doprinosa.

“Spominjale su se trošarine, no sada se vode intenzivni razgovori o mogućnosti refinanciranja tih projekata s obzirom da su se okolnosti promijenile u smislu veće sigurnosti postrojenja, jeftinijeg kapitala. Mislimo da su dobre prilike da se nađe rješenje refinanciranjem bez da se dira odnosno uvodi naknada”, rekao je ministar, objašnjavajući kako to znači i pojedinačnu analizu ugovora te da će sve nepravilnosti biti upućene DORH-u.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.