HINA/ MTI/ Noemi Bruzak

Grabar Kitarović: Vladin unutarnji problem ako ne zna za put u Mađarsku

Ako hrvatska vlada nije znala za ovaj posjet Mađarskoj, to je njihov unutarnji problem, jer je savjetnik za vanjsku politiku premijera Zorana Milanovića o tome obaviješten prije mjesec dana, rekla je u srijedu u Budimpešti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom.

“Savjetnik predsjednice za vanjsku politiku još je prije mjesec dana razgovarao s premijerovim savjetnikom za vanjsku politiku i ako (u vladi) nisu znali za posjet Mađarskoj, to je njihov unutarnji problem. Ne vidim razloga za Ostojićevo prozivanje, jer ministar unutarnjih poslova baš i nema neke ovlasti u području vanjskih poslova”, rekla je predsjednica u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da u ovom trenutku predsjednica nije trebala ići u posjet Mađarskoj.

 

  • “Posjet Mađarskoj usmjeren je upravo na rješavanje odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Galamdžije to neće riješiti, to se rješava hladne glave, uz međusobno poštovanje i uvažavanje”, naglasila je predsjednica, istodobno napomenuvši kako “nije lijepo da na ovakav način, u stranoj zemlji, raspravljamo o našim razmiricama u Hrvatskoj”.

 

Mađarski predsjednik iznenadio je sve na konferenciji za novinare kad je na pitanje hoće li Mađarska pokazati dobru volju i uskoro vratiti Hrvatskoj vlak koji je u Mađarskoj već tri tjedna, rekavši kako ga je pitanje “iznenadilo, jer je mislio da je taj vlak već odavno vraćen u Hrvatsku”.

“No, uvjeren sam da će se to brzo riješiti i neka to bude najveći problem u odnosima Hrvatske i Mađarske u budućnosti”, rekao je Ader.

Hrvatsku predsjednicu u nastavku posjeta Mađarskoj očekuje sastanak s premijerom Viktorom Orbanom, predavanje na budimpeštanskom sveučilištu Korvinus na temu “Doprinos Hrvatske suradnji u srednjoj Europi: Vrijeme je da se ojača srednjoeuropski bok EU i NATO-a” te susret s hrvatskim iseljenicima u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti.

U četvrtak i petak će, na poziv predsjednika Adera, kao gost sudjelovati na sastanku na vrhu Višegradske skupine u Balatonfueredu.

 

Komentiraj