GRABAR-KITAROVIĆ: “U potrazi za nestalim mornarima sudjeluje više država”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je novinarima kazala kako u potrazi za pomorcima, među kojima je i kapetan broda Bourbon Rhode Dino Miškić, sudjeluje više država.

“Nastavlja se potraga, koliko je meni poznato u to nije uključena samo Francuska nego i neke druge države koje nam pomazu, između ostalih i SAD”, rekla je predsjednica na obilježavanju Dana neovisnosti.

“Mi smo u stalnom kontaktu sa svim službama. Hrvatska služba vanjskih poslova i ured premijera su 24 sata dnevno u kontaktu sa svim francuskim službama od 26. rujna”, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Potvrdio je kako je noćas ispaljena raketa, a na tu je lokalciju Bourbon Offshore odmag uputio brod. “Oni su na putu, na terenu gdje je ispaljena raketa. I brod i zrakoplov idu tamo”, pojasnio je ministar.

“Mi smo poduzeli velike diplomatske akcije. Svi smo se uključili i izvršili smo diplomatski pritisak jer nam je stalo do života Dine Miškića. Ja sam se čuo i sa suprugom kapetana, kao i svi naši kolege. Cijeli državni vrh je u kontaktu s državnim vrhom u Parizu”, rekao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetimo, prefektura Martiniquea u ponedjeljak je izvijestila da je uočena “moguća signalna raketa” u noći na ponedjeljak u blizini područja potrage za potonulim brodom Borubon Rhode koji je potonuo u Atlantiku krajem rujna. Naveli su kkao su dvojica promatrača na mostu uočila bijele i crvene signale u trajanju od 20 sekundi te su ih protumačili kao moguće signale poziva u pomoć.

Regionalni centar za spašavanje “odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak”. Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost.

Komentiraj