Grabar-Kitarović u Melbourneu i Adelaideu

HINA/ Ured Predsjednice/ ml

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nastavku posjeta Australiji u četvrtak je obišla Sveučilište u Melbourneu gdje je razgovarala s prorektoricom profesoricom Margaretom Sheil te nazočila potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između te ustanove i Sveučilišta u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović se zatim sastala s guvernericom Viktorije Lindom Dessau, a u razgovoru je naglasak bio na važnosti obrazovanja u području STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te o potrebi snažnijeg poticanja interesa za prirodne znanosti kod djevojaka.

Tema razgovora bila je i vrlo ugledna hrvatska zajednica u državi Viktoriji, posebice u Melbourneu i njegovoj okolici, navodi se dalje u priopćenju.

Predsjednica, koja je službeni posjet Australiji počela u nedjelju u Sydneyju susretom s predstavnicima Hrvata, nastavila se s hrvatskom zajednicom sastajati u svim gradovima koji su na njezinu itinereru, Canberri, Melbourneu te Adelaideu i Port Lincolnu gdje će završiti posjet Australiji prije odlaska u Novi Zeland.

U društvu predsjednika vlade države Viktorije Daniela Andrewsa, hrvatska šefica države prošetala se središtem Melbournea, a zatim otputovala prema središtu Južne Australije, Adelaideu gdje se susrela s tamošnjim predsjednikom vlade Jayjom Weatherhillom.

Dan je završila sastankom s guvernerom Južne Australije Hieuom Van Leom i hrvatskom zajednicom, priopćeno je.

Prema riječima australskog premijera Malcolma Turnbulla više od 43 tisuće ljudi rođenih u Hrvatskoj živi u Australiji, a još ih 133 tisuće ima hrvatsko porijeklo.

Komentiraj