Grabar-Kitarović: “Trumpu se mora priznati da je prema Hrvatskoj uvijek bio sklon”

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je razgovoru za Novi list komentirala aktualne događaje.

Istaknula je da je pozorno pratila predsjedničke izbore u SAD-u, ali ističe da nije mogla imati favorita jer nije bila u položaju biranja. “To ne znači da nemam stav, ili čak i osobne sklonosti, već naprosto svaku situaciju gledam kroz prizmu toga što to donosi mojoj državi i kako se naša politika mora pozicionirati”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Prema medijskim izvješćima vidim da ima sve više Republikanaca koji drže da bi predsjednik Trump trebao priznati poraz, a neki spekuliraju da se on već počeo pripremati za izbore 2024. godine”, kaže i dodaje da, prema onome što vidi u medijima, sudovi u pravilu odbijaju pritužbe o prijevarama na izborima jer nema dokaza o široko rasprostranjenim nepravilnostima koje bi dovele u pitanje valjanost izbora. Ističe da Trump ima pravo iskoristiti sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju, no SAD iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraza i smrtnih slučajeva od COVID-19, te većina Amerikanaca želi da se postupak tranzicije administracija odvije sa što manje komplikacija kako bi se obuzdala pandemija i krenulo rješavati goruća pitanja u državi.

Odnose Donalda Trumpa prema drugima nije željela komentrati. “Ali, prema meni je uvijek bio susretljiv i ljubazan. Neću nikada zaboraviti taj prvi, stvarni bilateralni sastanak u Varšavi. Pomalo na moje čuđenje, nije me prekidao nekih 25 minuta dok njemu i njegovim suradnicima nisam iznijela sve što sam pripremila. A pripremila sam se dobro jer, iskreno, nisam znala koliko mogu očekivati da će sastanak trajati. Onda je postavljao potpitanja i zadužio članove svog izaslanstva za takozvani follow-up. Mora mu se priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon. Uostalom, tijekom njegova mandata uspjeli smo privesti prema kraju dva ključna procesa, ulazak u program izuzeća od američkih viza, te početak sklapanja iznimno važnog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, bez kojega ne možemo govoriti o ozbiljnim američkim ulaganjima u Hrvatskoj, što je iznimno važno i za gospodarske odnose i za naše iseljeništvo”, istaknula je.

Naglasila je da je njen angažman u Međunarodnom olimpijskom odboru volonterski posao. “Unatoč tome, maksimalno sam se angažirala i upravo ova zadnja dva tjedna bila su pretrpana radom u raznim komisijama. Kako sada stvari stoje, mislim da će Olimpijske igre u Tokiju sljedećeg ljeta ipak biti održane”, kazala je.

Grabar-Kitarović je poručila da je sramota da Hrvatska nema nijedan moderan nogometni satadion. “Još kao predsjednica zalagala sam se za njegovu izgradnju, a zalagat ću se i dalje. Jednako kao i za izgradnju druge sportske infrastrukture jer naši to građani, a posebno naša djeca, zaslužuju. No, bojim se da je ta tema, nakon pandemije, gospodarske krize, a pogotovo nakon potresa u Zagrebu, pala u drugi plan”, kazala je.

Zaključila je da se nakon operacije oporavlja, ali i dalje osjeća bolove. “Drago mi je da su simptomi poput gubitka ravnoteže i slično sada prošlost. Ali, tu, nažalost, priča s problemima s mojom rukom ne prestaje. U budućnosti me čeka operacija karpalnog tunela, a i rješavanje nekih problema s ramenom. Godinama sam se u potpunosti posvećivala poslu i obitelji i zanemarivala sebe. Sad to dolazi na naplatu”, rekla je.

Komentiraj