HINA/Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u srijedu na rubu 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda odvojeno s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom i iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem i s njima razgovarala o suradnji Hrvatske s Australijom i Irakom, priopćio je ured predsjednice.

Grabar-Kitarović i Turnbull razgovarali su o velikim mogućnostima bilateralne suradnje, posebice u brodogradnji, obrazovanju te IT sektoru. Premijer Australije je pokazao veliko zanimanje za „Inicijativu triju mora“, a razgovaralo se i o  mogućnostima i potencijalima suradnje u kontekstu povezivanja država Jadrana, Baltika i Crnog mora, navodi se u priopćenju

S al-Abadijem je Grabar-Kitarović razgovarala je o mogućnostima suradnje Hrvatske i Iraka. “Predsjednica je kazala kako Hrvatska ima bogato iskustvo u graditeljstvu i infrastrukturi kao i u proizvodnji hrane koja ima halal certifikat, a irački predsjednik interes je iskazao i za hrvatska iskustva i tehnologiju na području razminiranja”, a pokazan je i veliki interes za jaču suradnju na području turizma, kaže se u priopćenju.

“Prilikom susreta razgovaralo se i o događanjima u zemljama jugoistočne Europe, a veliki naglasak stavljen je na izbjegličku i migrantsku krizu. U kontekstu sigurnosti, dvoje predsjednika složili su se kako je radikalizacija iznimno opasna”, dodaje se u peiopćenju.

Grabar-Kitarović se u utorak susrela s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom s kojim je razgovarala o jačanju suradnje dviju država, a Porošenko je pokazao “posebni interes za iskustvo Hrvatske u procesima mirne reintegracije, suživota i izgradnje mira”, stoji u priopćenju.

Hrvatska predsjednica će u srijedu sudjelovati u općoj raspravi na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a i govoriti o temi „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“.

Komentiraj