Grabar-Kitarović primila rumunjsku premijerku

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i rumunjska premijerka Vasilica Viorica Dăncile složile su se u ponedjeljak u Zagrebu da njihove dvije države imaju izvrsne odnose, koje je dodatno moguće i potrebno ojačati, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Rumunjska premijerka boravi u Hrvatskoj povodom održavanja Sastanka na vrhu predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative.

“Predsjednica je kazala kako RH i Rumunjska imaju izvrsne bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, a kao mogućnosti unaprjeđenja odnosa dviju zemalja navela je daljnje jačanje gospodarske bilateralne suradnje, kao i suradnje u kontekstu trija predsjedanja Vijećem Europske unije, u okviru Dunavske strategije te unutar srednjoeuropske Inicijative triju mora”, kaže se u priopćenju.

Rumunjska, Finska i Hrvatska od početka 2019. sljedećih godinu i pol činit će trio EU-a. Rumunjska predsjeda Unijom u prvoj polovici 2019., potom u drugoj polovici Finska, a Hrvatska šest mjeseci od 1. siječnja 2020.

Hrvatska je predsjednica istaknula kako je treći Sastanak na vrhu Inicijative triju mora, koji se ove godine održao u Bukureštu, predstavio značajan iskorak prema realizaciji konkretnih projekata u cilju bržeg infrastrukturnog, energetskog i digitalnog povezivanja, a time i razvoja i konačne konsolidacije prostora srednje Europe.

Govoreći o nacionalnim manjinama, spomenula je Hrvate u Karaševu, koji su jedna od najstarijih nacionalnih manjina u Rumunjskoj, izrazivši nadu da će Rumunjska uložiti daljnje napore i sačuvati postojeće obrazovne ustanove i tečajeve hrvatskog jezika neovisno o broju đaka koji ih pohađaju.

Izrazila je i zadovoljstvo što se u pojedinim školama u sjevernom dijelu Istre i dalje njeguje istrorumunjski jezik, koji kao dijalekt rumunjskog jezika predstavlja vrlo vrijedan dio hrvatske kulturne baštine, kaže se u priopćenju.

Dăncila je također pohvalila postignutu razinu cjelokupnih bilateralnih odnosa pri čemu će, kako je rekla, daljnja suradnja dviju zemalja unutar Inicijative triju mora predstavljati dodatne mogućnosti u kontekstu snažnijeg infrastrukturnog povezivanja Hrvatske i Rumunjske.

Rumunjska premijerka predstavila je izazove pred preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije, te izrazila želju za bliskom suradnjom s Hrvatskom u sklopu trija predsjedanja.

Grabar-Kitarović prihvatila je poziv rumunjske premijerke da u Bukureštu tijekom svibnja 2019. sudjeluje na događaju rumunjskog predsjedanja vezanom uz ravnopravnost spolova, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj