GRABAR KITAROVIĆ: Ponašanje Srbije je neobično, kao i objavljivanje vijesti o uhićenju u Beogradu

Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu kako nema saznanja da bi osoba, koja je uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi, te je ocijenila da je ponašanje Srbije neobično, kao i objavljivanje vijest u srbijanskim medijima, a potom i srbijanskog Tužiteljstva o tom slučaju.

“Nemamo nikakvih saznanja da je osoba koja je uhićena povezana s bilo kojom od hrvatskih službi. Mogu samo reći da je ovo vrlo neobično ponašanje Srbije. Treba doista sniziti tenzije, jer ukoliko bi bila riječ o nekome tko je povezan s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično”, izjavila je novinarima hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u mjestu Lukeži, na Grobinšćini, na okupljanju i druženju s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

“Nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za stol i malo raspraviti o tim aspektima; jer doista moramo živjeti jedni uz druge i u konačnici podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i pitanja optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost”, naglasila je.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske, a beogradski mediji spekuliraju da je riječ o Srbinu, bivšem pripadniku Jugoslavenske vojske, koji je radio za hrvatske obavještajne službe. U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

Predsjednica s braniteljima: Grobničani bili na braniku domovine posebno u Lici, ali i na mnogim drugim ratištima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu se susrela s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na sedmom okupljanju i druženju branitelja i njihovih obitelji u Lukežima u Općini Jelenje.

Novinarima je izjavila da joj je jako drago biti na rodnoj Grobnišćini i susresti se s dragovoljcima Domovinskog rata.

“Ovdje se nisu vodile neposredne ratne operacije, niti je ovo područje bilo ugroženo vojno, ali Grobničani su stali na branik domovine zajedno sa svima, posebno u Lici, ali i na mnogim drugim ratištima,” kazala je Grabar Kitarović, koja je također rođena na Grobinštini.

Na druženju s braniteljima bio je i ministar branitelja Tomo Medved. Nije želio komentirati slučaj uhićenja u Beogradu, kazavši da nema dovoljno spoznaja o tome.

“Koliko mi je poznato, ne radi se o hrvatskom branitelju i nemam dovoljno saznanja što se događa na teritoriju Srbije, jedino mi je poznato da se radi o osobi koja ima državljanstvo i Hrvatske i Srbije,” rekao je ministar Medved.

 

Ministar Medved: Jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima spreman za javnu raspravu

Na upit o današnjem druženju s braniteljima, rekao je da ga raduje što je s braniteljima, njihovih obiteljima, obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i drugima, da im je došao zahvaliti, pozdraviti i ohrabriti ih te zamoliti za zajednički napor u svim aktivnostima koje se provode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Naglasio je da u Ministarstvu imaju jasnu viziju, znaju što treba učiniti.

“Normativni dokumenti na kojima smo u posljednjih pet mjeseci radili zajedno s udrugama iz Domovinskog rata su pri kraju, prije izbora će jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima biti spreman za javnu raspravu. Pet mjeseci smo intenzivno radili, Ministarstvo s udrugama, istaknutim pojedincima, stručnim osobama, i spremni smo ponuditi hrvatskom društvu normativne dokumente koji će stvoriti pretpostavku da se hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata vrednuju na odgovarajući način, a s druge strane da se urede i sva statusna i materijalna pitanja, za razliku od dosadašnjih rješenja gdje su sva prava bila disperzirana u preko 250 normativnih dokumenata, da se ujedine u jedan dostupan, jasan i provediv dokument”, izjavio je novinarima ministar branitelja Medved.

Prije susreta s braniteljima na Grobinštini, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na svečanom primanju u kastavskoj Gradskoj vijećnici čestitala Ženskoj klapi Kastav, koja je u srpnju ove godine, pod vodstvom maestra Saše Matovine, u ruskom gradu Sočiju osvojila zlatnu medalju u kategoriji folklora na 9. Svjetskoj zborskoj olimpijadi.

Komentiraj