GRABAR-KITAROVIĆ: “Osuđujem velikosrpski totalitarizam i agresiju na hrvatski narod”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je poručila kako osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je misa, posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju.

Naglasila je kako današnji dan nije slučajno izabran kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Podsjeća kako su na taj datum, prije osamdeset godina, Ribbentrop i molotov potpisali zloglasni sporazum. “Rat je završio, oba su režima propala, ali brojne su posljedice njihovih zala ostale do danas”, rekla je predsjednica.

Istaknula je kako je taj rat završio i u Hrvatskoj, ali jednu neslobodu zamijenila je druga. “Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete”, ustvrdila je predsjednica.

Istaknula je kako su totalitarizmi pogubni jer duboko zasijecaju društvo. “Otvaraju rane koje ne zacjeljuju desetljećima. Totalitarizmi su rastakali obitelji iznutra, porobljavali pojedinca, zaposjedali institucije, ubijali kulturu. Ulazili su u sve pore društva, a njihov otrovni zadah nažalost osjećamo i do dana današnjeg”, kaže.

U svom je govoru osudila i velikosrpski totalitarizam i agresiju na Hrvatsku. “ato na ovom mjestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mjestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći ‘Nikad više'”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Komentiraj