Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak da Hrvatska neće prihvatiti jednostranu implementaciju arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom i izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o toj temi ocijenila “opasnima”.

Cerar je u četvrtak rekao da će Slovenija odluku suda realizirati “na drugi način” ako će ju Hrvatska i dalje ignorirati, a Erjavec da bi Europska komisija trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati tu odluku kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama.

“Izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca su doista opasne, no Hrvatska se ne treba uzbuđivati oko toga”, izjavila je predsjednica u Dnevniku HRT-a.

“Mi jednostavno ne prihvaćamo tu arbitražu. Ona je kompromitirana, apsolutno protivna međunarodnom pravu i Hrvatska neće dopustiti njezinu jednostranu impementaciju”, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši kako Hrvatska za to ima “odlučnost, snage i kapaciteta”.

No, pozvala je slovenske kolege na nastavak razgovora o graničnom pitanju koji odnose dviju zemalja opterećuje od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Slovenska valda je uvjerena da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Banski dvori ustraju da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Komentiraj