GRABAR KITAROVIĆ ‘Očekujem da Krstičević povuče ostavku, časno je reagirao’

Hina Dario GRZELJ/

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak je dala izjavu nakon što je u Splitu u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje upoznata sa stanjem na požarištima. Objasnila je zašto je ranije rekla da je vojska sinoć morala brže reagirati na opožarenim područjima, piše N1.

”S ministrom Krstičevićem nema prijepora, nije moja izjava bila protiv njega niti oružanih snaga nego samo pitanje zašto se nije prije procijenilo da vojska ide na teren. Ja sad neću upirati prstom čija je odogovnrost.

Apsolutno nije bilo protiv ministra Krstičevića upereno. On je odličan i dobro radi svoj posao. Zašto snage nisu pozvane ranije, to sam se pitala. Procjena je na lokalnim razinama i onda se poziva vojska koja jest na kraju pozvana. Kad je vojska došla na teren odlično je odradila posao. Ne bih htjela da se moja današnja izjava tumači kao nešto protiv Krstičevića ili OSRH-a. Strategija Nacionalne sigurnosti koju je on izgurao je polazište za ovakve situaicije.

Konačno mišljenje sam rekla dati kad čujem što se događa na terenu. Žao mi je da je ministar tako emotivno reagirao. Mislim da je to bila časna reakcija ako je mislio da ga bilo tko proziva na odgovornost. Voljela bih da smo o tome razgovarali i dok se čuje od ljudi na terenu što se događalo. Izvješća su bila parcijalana i medijska. Element koji je meni bitan je činjenica da je raketna baza bila zahvaćena.

Očekujem da povuče ostavku jer nema razloga za nju. Nisam ga prozvala. Samo sam postavila pitanje da li su mogli ranije izaći”, rekla je Predsjednica.

”Treba utvrditi uzroke požara i da li se to moglo predvidjeti i koji su uzroci te kako je došlo do spajanja u veliki požar. Moram reći da poštujem mišljenje vatrogasaca koji tvrde da se u takvim uvjetima nije moglo kontrolirati širenje vatre”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je i objasnila zašto je koristila zrakoplov Vlade RH za svoje putovanje iz Austrije.

”Išli smo državnim zrakoplovom jer je bilo komplicirano ići redovnom linijom iz Salzburga zbog termina redovnih letova koji nisu uvijek dostupni”, rekla je te dodala kako inače uvijek kad može koristi redovne linije.

Komentiraj