HINA/ Ured Predsjednice/ Domagoj Opaèak/ ml

Grabar-Kitarović očekuje poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije, vidi spremnost Vučića da tomu pridonese

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Beogradu kako očekuje da se odnosi Hrvatske i Srbije  mogu osjetno poboljšati, a kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tomu dade svoj doprinos.

“Držim da je gospodin Vučić veoma poduzetan čovjek, a i sama sam također osoba koja voli u svom radu ostvarivati rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno”, rekla je Grabar-Kitarović u petak navečer za Radio-televiziju Srbije tijekom svečanosti inauguracije Aleksandra Vučića kojoj nazoči među 20 šefova država i vlada zemalja regije i svijeta, te velikom broju drugih uzvanika i gostiju.

Hrvatska predsjednica naglasila je kako se “ne treba zavaravati” da će na putu poboljšanja odnosa dviju država “biti puno zapreka, a možda i spoticanja”, ali vidi veoma važnim to što kod Vučića “postoji dobra volja”, a s njezine strane također.

“Čestitala sam mu i iskreno poželjela ostvarivanje napretka u odnosima dviju država i dvaju naroda”, rekla je Grabar Kitarović.

Kamere Radio-televizije Srbije, koja izravno prenosi večerašnju svečanost, zabilježile su i trenutak kad je hrvatska predsjednica Vučićevoj supruzi Tamari uručila poklon upakiran u crvenu kutijicu, čiji je sadržaj za sada nepoznat.

Predsjednici Grabar-Kitarović je ovo prvi posjet Beogradu, a drugi dolazak u Srbiju nakon što se prošle godine s Vučićem, tada premijerom Srbije, sastala u Subotici gdje su potpisali tzv. subotičku deklaraciju o normaliziranju odnosa dviju država.

Vučić i Grabar-Kitarović ranije u petak imali su bilateralne razgovore i u odvojenim izjavama izrazili nadu da se odnosi Hrvatske i Srbije u dogledno vrijeme mogu poboljšati, a hrvatska je predsjednica poručila kako je vrijeme za iskorak u odnosima dviju zemalja.

Komentiraj