Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Ludbregu rekla je, komentirajući podatak o 525 liječnika koji su u zadnje tri i pol godine napustili Hrvatsku, da je to pitanje o kojem se mora postići konsenzus te kako je porezna reforma jedan način da se rasterete plaće zaposlenika.

Predsjednica rekla je odgovarajući na novinarsku zamolbu da komentira brojku koja je danas objavlila Hrvatska liječnika komora da je odlazak liječnika iz hrvatskoga zdravstvenog sustava vrlo teško riješiti kratkoročnim mjerama te da je porezna reforma način da se rasterete plaće zaposlenika.
“Što se tiče liječnika, moramo shvatiti ljude jer su privlačnije plaće u inozemstvu, ta se struka dosta traži. No, Hrvatska si ne može dopustiti da ostane bez liječničkog kadra, ne samo zbog demografskog odumiranja, nego i zbog činjenice da i naši građani imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite kao i u Europskoj uniji”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ocijenila je to jednim od gorućih pitanja za koje se mora naći konsenzus kao i za pitanja demografske slike i odljeva mladih.
“To se ne može riješiti jednokratnim mjerama, nekakvim jednokratnim iznosom prilikom rođenja djeteta. To je kratkoročna pomoć. Rješenje mora biti dugoročna politika gdje se mladim ljudima omogućuje da mogu njegovati obitelj, imati karijeru ili njegu za starije osobe u obitelji, ali i da je poslovna klima takva da se ljudi više upuštaju u poduzetničke vode”, istaknula je hrvatska predsjednica, koja je u Ludbregu razgovarala s gradonačelnicima i načelnicima općina u Varaždinskoj županiji, a među temama je bilo i loše demografsko stanje, ponajprije u ruralnim područjima.

Komentiraj