Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je ekskluzivan intervjuu za Deutsche Welle u kojem je, između ostalog, odgovarala na pitanja o odlasku u Beograd i Thompsonu.

Predsjednica je izrazila nadu da će sportski uspjeh „Vatrenih” Hrvatska iskoristiti kako bi krenula na put prosperiteta, dodavši da simbiozu nogometa, domoljublja i politike ne treba sprječavati”.

Doček Vatrenih predsjednicu je učinio “ponosnom”, a posebno je zadovoljna jer nije bilo ni jednog incidenta.

“Nije bilo nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi iole sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome”, rekla je predsjednica dodavši da je Thompson kao gost na dočeku bila želja hrvatskih nogometaša.

“Oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga”, rekla je Grabar-Kitarović, koja tvrdi da nikad nije čula sporne pjesme o Jasenovcu i ustaškom pokretu koje se Thompsonu spočitavaju.

„Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma „Lijepa li si” to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije”, smatra.

Predsjednica je također priznala da se boji porasta tenzija sa Srbijom uoči obilježavanja godišnjice Oluje.

“Želim rješavanje otvorenih pitanja, na temelju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog poštovanja i poštivanja pravila međunarodnog prava”, rekla je dodavši da će u Beograd rado otići kad se naprave konkretne pretpostavke za posjet.

„Za mene je to prije svega pitanje rješavanja nestalih osoba”, izjavila je.

Komentiraj