Grabar-Kitarović na inauguraciju potrošila 598.000 kuna, Milanović će do 100.000

Ured predsjednice svom je proračunu predvidio 650.000 kuna na inauguraciju novog predsjednika, no sutrašnja inauguracija petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Uredu predsjednika na Pantovčaku biti će mnogo skromnija od one Kolinde Grabar-Kitarović.

“Predviđena je stavka u ovogodišnjem uredu predsjednice, ali koliko će troškovi u konačnici iznositi to ćemo pouzdano znati kada prođe inauguracija i kad se svedu svi troškovi. Naravno da neće biti potrošen taj iznos obzirom da je ceremonija inauguracije puno manja i odvija se u Uredu predsjednika”, odgovorio je Nikola Jelić iz tima Zorana Milanovića za Indexov upit.

Orsat Miljenić, pak, kaže kako će troškovi inauguracije biti ispod sto tisua kuna. “Neće biti posebnih troškova, osim nešto oko ozvučenja što nemamo u državnoj upravi. Uglavnom, možemo računati da će troškovi iznositi maksimalno jednu šestinu od predviđenog proračuna”, kazao je.

Nepotrošena sredstva, dodaju, pokušat će prenamijeniti.

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović koštala je 598.000 kuna. Odvijala se na Markovu trgu sa 600 uzvanika. Kako u proračunu predsjedničkog ureda nisu bila predviđena sredstva za inauguraciju, račun za taj spektakl dobilo je Ministarstvo financija i vlada ga je platila iz proračunske pričuve.

Inauguracija predsjednika Ive Josipovića, trećeg hrvatskog predsjednika u mandatu od 2010. do 2015. godine, odvijala se također na Markovu trgu, gdje je položio prisegu, a primopredaja ureda na Pantovčaku odvila se istoga dana. Trošak inauguracije je iznosio 606.000 kuna i također je plaćen iz proračuna.

Komentiraj