Grabar-Kitarović kaže da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer se ne može temeljiti na “lažima i varanju”

HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak u Gospiću žaljenje što Slovenija blokira pristup Hrvatske u OECD pokušavajući je prisiliti na provedbu arbitraže o granici, ali i ponovila da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer je Slovenija proces kontaminirala te da je upravo to zaštita međunarodnog prava “jer se ne može na lažima i varanju temeljiti odluke i presude”.

“Žalim zbog te slovenske odluke jer mislim da Hrvatska i Slovenija moraju biti dovoljno zrele da nadiđu taj jedan problem koji postoji među nama, jer držim da je onaj pozitivan gro odnosa ogroman i da nadmašuje to jedno otvoreno pitanje, za koje je Hrvatska spremna riješiti dobrosusjedskim međusobnim poštovanjem, ali i putem međunarodnog prava i nadam se da to neće utjecati na članstvo Hrvatske u OECD-u”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Slovenska veleposlanica u Hrvatskoj Smiljana Knez rekla je u izjavi za medije u Gospiću, da je Slovenija blokirala pristup Hrvatske Organizaciji za gospodarski suradnju i razvitak (OECD) prije svega zbog glavnog kriterija za članice, poštivanju vladavine prava.

“Slovenija kao što znate Hrvatskoj puno pomaže na tom putu, puno je bilo konzultacija i prijenosa iskustava, ali ipak se kriteriji trebaju poštivati i mislim da su to naši političari jasno rekli još jučer. Poštivanje međunarodnog prava je prvi kriterij, poštivanje presuda međunarodnih sudova, arbitražni sudovi su dio tog sustava i to su vrlo, vrlo jasni principi na kojima se bazira Europska unija i Europska je komisija vrlo jasno rekla što o tome misli i mi očekujemo da će se presuda provoditi”, rekla je Knez.

Knez je rekla kako se “svi nadamo” da će se pitanje OECD-a riješiti  “a što se tiče graničnog pitanja ono je za nas riješeno, treba samo dalje dogovoriti kako ćemo ga provesti”.

Glede granice, rekla je Knez “tu trebamo samo dijalog o implementaciji”.

Grabar-Kitarović, koja četvrti dan boravi u Lici, se u Gospiću sastala sa šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj u sklopu projekta “Osjeti Hrvatsku”.

Komentiraj