Borna Filic/PIXSELL

GRABAR-KITAROVIĆ ‘Inzistiram da Hrvatska dobije što je dogovoreno’

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović komentirala je zavrzlamu oko nabave izraelskih borbenih aviona F-16.

“Ono što mogu reći, sinoć sam pitala veleposlanika Kohorsta, iz razgovora zaključujem da u ovom slučaju, obzirom da je riječ o jednom ogromnom poslu, koji će odrediti i nacionalnu sigurnost, a i budućnost Oružanih snaga Republike Hrvatske i naravno riječ je o ogromnom novcu i zato treba postupati transparentno i odgovorno, dakle, mislim da je u ovoj situaciji bolje ići temeljito u tom procesu, nego nabrzinu ga okončati, jer ono na čemu apsolutno inzistiram jest da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno”, poručila je predsjednica, javlja N1.

Predjsednica je naglasila da, u trenutku kad je razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali ni u razgovoru s izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom nije znala da postoje problemi oko nabavke zrakoplova.

“U konačnici, odluka je na Vladi Republike Hrvatske, ali koliko sam čula od veleposlanika, ovaj postupak bi mogao potrajati još koji tjedan, koliko točno – ne znam”, smatra predsjednica, koja je također podsjetila da je Vijeće za obranu razmatralo četiri pristigle ponude za nabavku borbenih zrakoplova, pri čemu je izraelska ponuda odabrana kao najpovoljnija.

“Svojevremeno je bilo čak i otpora pri hrvatskom zadržavanju borbenog prostora, jer se smatralo da to nije jedna od sposobnosti koje bi Hrvatskoj trebale. Međutim, riječ je o suverenoj odluci, Amerikanci su prihvatili da je riječ o suverenoj odluci i Hrvatska je političkim konsenzusom odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo. Bilo je pitanje najbolje ponude, sad ćemo vidjeti što će se odvijati”, tvrdi predsjednica, koja je upozorila na rokove.

“Naravno, nije sad pitanje dana, međutim, ja ipak upozoravam na taj učinak vremena, jer nažalost remont MIG-ova 21 2013. godine em je završio neslavno i većina tih zrakoplova je prizemljena na Plesu. S druge strane, oni koji malo bolje razumiju tehnologiju, MIG 21 je zrakoplov druge generacije koji se ne može nositi sa zrakoplovima četvrte generacije, kao što je F-16 ili pak MIG 29 i tako dalje. Očito je da, ako želimo zadržati borbeno zrakoplovstvo, moramo ići u nabavku zrakoplova”, zaključila je predsjednica, uz napomenu kako bi ona željela da Hrvatska može kupiti nove zrakoplove, ali “moramo nabaviti ono što je u našoj mogućnosti i u skladu s našim interesima”.

 

Komentiraj