HINA/ Daniel KASAP

Grabar-Kitarović i Ivanov o incidentu na makedonsko-grčkoj granici

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u četvrtak su telefonski  razgovarali o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak na makedonsko-grčkoj granici kada je nekoliko stotina migranata pokušalo prijeći granicu te ući u Makedoniju, pri čemu se troje ljudi utopilo, te su se složili da treba učiniti sve kako se takvi incidenti ne bi ponovili, priopćio je predsjedničin ured.

Predsjednik Ivanov detaljno je izvijestio hrvatsku predsjednicu o navedenom pokušaju nekontroliranog ilegalnog prelaska granice preko „zelene granice“ i utapanju troje ljudi, naglasivši da je sve završeno pravovremenom i uspješnom reakcijom, bez upotrebe sile.

Grabar-Kitarović i Ivanov složili su se kako treba učiniti sve kako se slični incidenti ne bi ponovili te je iz tog razloga predsjednik Ivanov zatražio političku i logističku pomoć Europske unije u vidu zaštitne opreme za osiguranje granica te opreme za registraciju migranata. Isto tako, zatražio je pristup bazama podataka kako bi i zemlje koje nisu članice EU mogle razmjenjivati podatke o migrantima, pojašnjava se u priopćenju.

Predsjednik Ivanov zahvalio se i hrvatskim policajcima koji se nalaze u Makedoniji, a koji su sudjelovali u uspješno provedenoj akciji, ističući da će Makedonija i dalje poduzimati sve mjere i aktivnosti za zaštitu državne granice i očuvanje nacionalne sigurnosti posebno pazeći na humano postupanje s migrantima.

Prema priopćenju, najavio je kako će i nadalje postupati u skladu s odlukama Europskog vijeća te pratiti postupke drugih država duž migrantske rute i kako neće dopustiti ilegalne ulaska migranata u Makedoniju.

U priopćenju se također ističe da su se hrvatska predsjednica i njezin makedonski kolega složili da “migrantska ruta kroz zemlje jugoistočne Europe mora i nadalje biti kontrolirana kako bi se spriječili svi nezakoniti prelasci”.

U telefonskom razgovoru su posebice ukazali i na važnost stalne komunikacije i koordinacije, posebice u kontekstu skorog sastanaka Europskog vijeća, a sve u cilju pronalaska jedinstvenog europskog odgovora na migrantsku krizu.

Komentiraj