HINA/ STA/ Daniel Novakovič

Grabar-Kitarović: Granica se više ne može rješavati arbitražom

Arbitražni proces nepovratno je kontaminiran pa se rješavanje graničnog prijepora tim mehaniznom ne može nastaviti, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Bledu.

U razgovoru s novinarima uoči početka Bledskoga strateškog foruma hrvatska je predsjednica kazala da je poznato da dvije strane različito gledaju na arbitražnu aferu, ali istaknula da je hrvatsko stajalište da je arbitražni proces “nepovratno kontaminiran”, pa se rješavanje graničnog prijepora tim mehanizmom ne može nastaviti.

 

  • “Slovenija i Hrvatska oko arbitražnog procesa imaju različito mišljenje, ali od toga neće raditi problem nego žele nastaviti prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekla je Grabar-Kitarović.

 

Što se tiče nekih spekulacija u Sloveniji da bi dvije strane na nastavak arbitraže mogli potaknuti neki čelnici Europske unije, hrvatska je predsjednica istaknula da se radi o bilateralnom problema Hrvatske i Slovenije, a ne o pitanju EU-a, te da na dvjema državama u konačnici ostaje da razriješe sporno pitanje.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, hrvatska je predsjednica istaknula da se Hrvatska mora pripremiti za sve moguće slučajeve i da je pred vratima Europe trenutno 200.000 migranata. Ona smatra kako je to tek početak problema s kojima će se Europa suočavati i da o tome treba razgovarati mnogo dublje, odnosno o uzroku migracija iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Komentiraj