Screenshot/N1

GRABAR KITAROVIĆ “Državu nismo stvarali da bi nam neki krajevi izumirali”

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović u svojem je govoru tijekom prijema na Pantovčaku povodom proslave Dana državnosti poručila da država nije stvorena da bi neki njeni krajevi izumirali, javlja N1 televizija.

“Svima vam srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske, povijesni dan odluke Hrvatskoga sabora o proglašenju neovisne i samostalne hrvatske države. Ovo je blagdan našeg nacionalnog ponosa, blagdan koji sažima borbu mnogih naraštaja hrvatskih domoljuba za hrvatsku slobodu i neovisnost. Nakon epohalnih političkih promjena i uspostave demokratskog poretka, hrvatski su građani ogromnom većinom na referendumu 19. svibnja 1991. izrazili želju za neovisnom državom. Tu povijesnu volju hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatski sabor potvrdio je 25. lipnja donošenjem Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske”, izjavila je Predsjednica.

“Danas, dvadeset sedam godina nakon proglašenja neovisnosti, možemo ponosno istaknuti kako smo na mnogim područjima državnog i društvenog života postigli velike uspjehe. Hrvatska država aktivna je članica brojnih međunarodnih organizacija i nezaobilazan dionik međunarodnog života. Gotovo ne prođe dan u kojemu se ne možemo podičiti nekim uspjehom naših inovatora, tvrtki, znanstvenika, sportaša, umjetnika, učenika, studenata i mnogih drugih na međunarodnoj sceni. To samo potvrđuje istinu da u našim ljudima imamo sjajan temelj za izgradnju još uspješnijeg društva i djelotvornije države”, nastavila je.

“U svom govoru 30. svibnja 1990., u prigodi konstituiranja novoizabranog Hrvatskog sabora, Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman pobrojao je deset ciljeva koji stoje pred demokratski izabranom hrvatskom vlašću, među kojima i ove: uključivanje u Europu i europeizacija Hrvatske, ustanovljenje poretka pravne države i modernizacija državne uprave, korjenite promjene u vlasničkim odnosima i gospodarstvu, duhovnu obnovu, demografsko oživljavanje, povratak i uključivanje iseljeništva, nužnost promjena u javnim službama te moralnu obnovu i etiku rada”, kazala je Grabar-Kitarović, dodavši kako posao još uvijek nije gotov.

“Prije svega, naši građani žele dostojanstven život u vlastitoj državi. Kako bismo to ostvarili, glavne su pretpostavke snažniji gospodarski razvoj i rast, socijalna pravda te time i rješavanje demografskog pitanja. Kao što smo se u početku stvaranja svoje države složno mobilizirali u njezinoj obrani, danas moramo stvoriti uvjete u kojima će se dokazani entuzijazam, domoljublje i kreativni potencijal našeg naroda moći mnogo više nego do sada ugraditi u kontinuiran gospodarski rast i u razvoj pravednog i na svaki način naprednog društva. Državu nismo stvarali da bi nam neki krajevi izumirali, nego da bismo svaki dio domovine unaprijedili radom i oplemenili životom”, izjavila je.

“U tijeku su mnogi ambiciozni projekti kao što je Pelješki most, no potrebni su nam novi, ne samo građevinski nego i drugi projekti, koji će osnažiti gospodarstvo i koheziju svih naših krajeva, ali i naše zajedništvo, samopouzdanje, optimizam i vjeru u budućnost. To je država kakvu, vjerujem, svi želimo, država ponosno svjesna bogate baštine svoje prošlosti i država jasne vizije svoje budućnosti. Kako bismo imali snažniju državu i uspješnije društvo, potrebni su nam iskoraci i u vanjskoj politici. Imperativ je čvrsto političko pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u kao djelatnog dionika europskog zajedništva i međunarodne sigurnosti. Pri tome je mnogo više nego do sada potrebno voditi računa o našim razvojnim potrebama i nacionalnim interesima”, rekla je Predsjednica.

“Inicijativa “Triju mora”, koja ima potporu i EU i SAD-a i Kine, daje nam u tome smislu sjajne mogućnosti suradnje. Poseban naglasak i ovom prigodom stavljam na razvoj što boljih odnosa sa susjednim zemljama, osobito s Bosnom i Hercegovinom, na dobrobit svih njezinih građana, a posebice radi opstanka i punopravnosti hrvatskoga naroda”, kazala je.

“Posebice veliku ulogu za daljnji razvoj hrvatske države ima povezivanje države s hrvatskim iseljeništvom i s pripadnicima hrvatskih manjina u europskim zemljama, kako radi jačanja nacionalnoga zajedništva i čuvanja kulturnog identiteta Hrvata izvan Hrvatske, tako i radi stvaranja gospodarskih, administrativnih i drugih uvjeta za povratak odnosno useljavanje svih koji to žele”, istaknula je Grabar-Kitarović.

“Hrvatska je dom svakome Hrvatu. Taj nam je dom i domoljubna odgovornost – kako prema našoj prošlosti – žrtvama brojnih naraštaja podnesenim za hrvatsku slobodu i neovisnost, a još više prema budućnosti – sadašnjim i budućim naraštajima djece i mladih, koji imaju pravo na dostojanstven život i perspektivu u svojoj državi. Hrvatski narod svladao je u povijesti mnogo veće teškoće i kušnje. Svladat će i ove današnje i ispuniti svoje težnje i snove. Uvjet za to samo je jedan: zajedništvo u radu za Hrvatsku. Vjerujem da svi zajedno to želimo i da ćemo novim elanom prionuti radu za boljitak naše Domovine”, zaključila je predsjednica, završivši govor porukom “neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska”.

Komentiraj