GRABAR KITAROVIĆ: Bilo je pokušaja lobiranja

hina

Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u Dnevniku Nove TV i komentirala aktualne političke događaje u zemlji i svijetu.

Komentirala je kupovinu borbenih zrakoplova od Izraela. “Zadovoljna sam kao Predsjednica i Vrhovna zapovjednica oružanih snaga RH. Kao što znate još u predizbornoj kampanji kritizirala sam stanje našeg borbenog zrakoplovstva. Kritizirala sam i prethodne vlade što nisu imale hrabrosti donijeti ovu odluku koja je dalekosežna. Hrvatskoj treba borbeno zrakoplovstvo, to je ne samo tradicija pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, to je nužnost danas u okolnostima ugroza s kojima se Hrvatska suočava. Trebaju nam borbeni zrakoplovi i kupujemo ih u skladu sa svojim mogućnostima i upravo je zato Stručno povjerenstvo Ministarstva obrane sagledalo te četiri ponude u svim njihovim aspektima, uključujući i financijski, ali i funkcionalni – da nam borbeno zrakoplovstvo služi sljedećih 30 godina. I sama sam rekla da moramo voditi računa i o ostalim izdvajanjima – i za školstvo, zdravstvo i socijalna pitanja, ali nacionalna sigurnost je jedan od preduvjeta za opstanak države”, kazala je predsjednica, istaknuvši da vjeruje da kupovina ovih rabljenih zrakoplova neće biti skuplja nego da je država kupila nove zrakoplove.

Dotaknula se i špekulacija da je odluka o kupnji izraelskih zrakoplova donesena mjesecima ranije, kao i da ministar obrane, Damir Krstičević, lobira za jednu tvrtku.  “Ne bih to komentirala, tu su bili uključeni interesi raznih lobija, no niti ja osobno niti državni vrh nije u tome sudjelovalo. Povjerenstvo je jučer izričito reklo na sastanku Vijeća za obranu da ni u kojem trenutku nisu bili pod političkim pritiskom bilo koje osobe iz državnog vrha. Činjenica je da su se ponude razmatrale mjesecima, da je mjesecima bilo poznato da je izraelska ponuda najbolja i da se o njoj razmatralo u svim onim aspektima koji su bili možda nekima sumnjivi kao neki skriveni troškovi i slično… Zbog toga su se obavljale daljnje konzultacije i jamčim vam da je proces, koliko je meni poznato, bio maksimalno transparentan i biti će u budućnosti jer smo se dogovorili da javnost treba obavijestiti o detaljima svih ponuda”, kazala je Grabar Kitarović.

Kazala je i da na nju nije bilo nikakvih pritisaka. “Bilo je pokušaja razgovora, međutim ja sam to otklonila u početku i vrlo jasno sam se odredila i javno da neću donositi nikakvu odluku sukladno svojim vlastitim preferencijama i da neću ni na koji način utjecati na rad Povjerenstva. Prije svega, za to se ne osjećam dovoljno stručnom, već smo potpuno povjerenje poklonili stručnim osobama u okviru Povjerenstva koje je bilo vrlo ekstenzivno. Ono što je bitno, svi su se jednoglasno složili oko činjenica koje su nam jučer prezentirane i koje dokazuju da je ta izraelska ponuda najbolja”, rekla je predsjednica u Dnevniku Nove TV.

Komentirala je i odnose Hrvatske i Rusije, odnosno, je li si Hrvatska protjerivanjem ruskog diplomata napravila problem u budućim odnosima s tom zemljom. “Nadam sa da nije jer Hrvatskoj je stalo do odnosa s Rusijom, i meni osobno te ću nastaviti raditi na tome. Moj poziv predsjedniku Putinu ostaje otvorenim. Nadam se da ćemo u vremenu koje dolazi nastaviti rješavati i ona otvorena pitanja te razgovore koje smo započeli mojim susretom s predsjednikom Putinom u Sočiju. Moram kazati da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a te je ponekad potrebna i solidarnost, od Hrvatske se očekuje da se tako ponaša. Ja sam uvjerena da predsjednik Putin to razumije i da mi možemo nadići trenutne teškoće. Napravit ću sve da olakšamo put našim poduzetnicima, otvorimo rusko tržište, riješimo pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i sva ostala pitanja o kojima smo razgovarali”, rekla je.

Istaknula je i da protjerivanje diplomata nije povezano s njezinim pozivom upućenim Vladimiru Putinu. “Ta dva pitanja uopće nisu međusobno povezana. Predsjednika Putina u Hrvatsku sam pozvala još u Sočiju. Taj poziv ostaje otvorenim i ja doista želim unapređivati odnose s Ruskom federacijom. Ima elemenata u kojima se mi ne slažemo, i kao članica Europske unije, ali bilo kakve prijepore treba rješavati dijalogom. Nije bilo nikakvih razloga da se poziv predsjedniku Putinu povuče, tim više što čekam konačne rezultate istrage o tome što se dogodilo u Salisburyju”, rekla je predsjednica.

Komentiraj