GRABAR-KITAROVIĆ: “Apsolutno je nužno imati dobre odnose s SAD-om, to je najveća svjetska sila”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je iz New Yorka komentirala svoj angažman na ovogodišnjoj Općoj skupštini UN-a, ali o aktivnostima tijekom posjete SAD-u.

“Jako, jako sam zadovoljna. Svi nas prepoznaju i govore tako lijepo o Hrvatskoj. Moram ponoviti ono što sam rekla u Pittsburgu. Danas je prekrasno reći ja sam Hrvat ili ja sam iz Hrvatske kada smo ovdje u svijetu, ali kod kuće još nije”, kazala je predsjednica za HRT.

Dodala je da Hrvatska ima još puno posla kako bi podigla životni standard, plaće, mirovine, školstvo te sve ostalo. “Gledajući ovaj posao na East Riveru, te ono što smo odradili u Clevelandu i u Pittsburgu, pozicioniranje Hrvatske je daleko iznad njezine kategorije. Možda da to usporedim s onim mečom sa Stipom Miočićem”, rekla je predsjednica.

Sinoć je imala i kratak susret s Donaldom Trumpom. Odnosi SAD-a i EU-a su hladni, a Grabar-Kitarović je izabrala “treći put”. “Ja sam izabrala taj put interesa Hrvatske. Legitimno je braniti nacionalne interese, Ustav kaže da predstavljam Hrvatsku kod kuće i u inozemstvu. Predsjednik Trump i ja imamo dobar odnos i moram reći da on voli Europu, posebno voli srednju Europu pa do nas dolje.

Poručila je kako Trump dobro poznaje naše područje jer mu je supruga iz Slovenije. “Ponekad se čuju neke pošalice, ali to nije tako. Apsolutno je nužno imati dobre odnose s SAD-om, to je najveća svjetska sila te naša najveća saveznica i prijateljska država. Osim što smo članica EU-a, mi smo i članica NATO saveza. Osim toga, ja želim odraditi za Hrvatsku sve ono što je bitno, ne samo kada je riječ o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili o viznom režimu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o sinoćnjem pjevanju rekla je kako se nekome to svidjelo, a nekima se manje svidjelo. “Ne možete nikada sve zadovoljiti, kada biste se to trudili, ne biste imali svoje mišljenje. Ja sam rekla uvijek Tko pjeva, zlo ne misli. Ja pjevam tako kako pjevam. Kada sam bila mala, crkveni zbor me prihvatio, unatoč mojem “uštonavanju”, sad sam malo bolja, ali ipak odlučila sam prihvatiti one prijedloge Jacquesa Houdeka i još nekih koji su mi predložili da poradim na mojem glasu, no problem je u tome što i ne stignem puno pjevati”, istaknula je i dodala:

“Kada sam pjevala u crkvenom zboru imala sam vremena za vježbanje jer je to kao i svaka druga aktivnost, morate puno pjevati da biste dobro pjevali. No, nije to bitno. Bitno je da se tom gestom daje do znanja “ja sam čovjek, ja sam žena, ja sam jedna od vas”. Ja ću stati za ovaj mikrofon pa iako me cijela Hrvatska kritizirala, ja ću vam otpjevati jednu pjesmu jer moram trčati u zračnu luku da bi stigla u New York na ove sastanke u Općoj skupštini, da vam pokažem koliko ste mi bitni i važni, koliko je hrvatsko zajedništvo važno. Briga me tko će me kritizirati i briga me ako “štonavam”. Nitko se ne bi trebao ustručavati niti od pjevanja ili neke druge aktivnosti, ako ti netko kaže da nisi u tome dobar”, kazala je.

Upitana kada će i službeno istaknuti svoju kandidaturu za predsjednicu, kazala je kako to sigurno neće napraviti an tlu tuđe zemlje. “Bit će uskoro. Nekako, jednostavno raspored je takav, da su stvari takve kakve jesu. Veselim se što ostajem ovdje još jedan dan, da ću vidjeti svoju kći. To je jedan dan u Bostonu. To me beskrajno veseli, ja sam prije svega majka, a onda sve ostalo. Potom me veseli povratak u našu Hrvatsku”, istaknula je.

Grabar-Kitarović je rekla kako se u Hrvatsku vraća s novim optimizmom i kreće u posao za ‘ono što bi Hrvatska doista trebala biti’. “Kada bismo vratili sve ove ljude koji su diljem svijeta poznati, doista bismo bili najrazvijenija zemlja na svijetu, ja u to vjerujem i na tome ću nastaviti raditi”, zaključila je predsjednica.

Komentiraj