Grabar-Kitarović 5 godina ima pravo na ured, 2 državna službenika, vozača i vozilo

Uskoro bivša predsjednica godišnji odmor će provesti u Hrvatskoj u kojoj će, kako je jučer, poručila i ostati, javlja Dnevnik.hr.

Ipak, prije nego što je istaknula kandidaturu, Grabar-Kitarović je u lipnju prošle godine kazala da posla za nju ima i izvan Lijepe Naše.

“Želim odraditi mandat do kraja, a što će biti nakon toga – ne znam. Narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore”, poručila je tada Kolinda Grabar-Kitarović.

Što god odlučila Grabar-Kitarović, nakon prestanka obnašanja dužnosti pet godina ima pravo na ured, na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.

Također, Predsjednik Republike Hrvatske koji je po prestanku obnašanja dužnosti nastavio korištenje prava na fizičku zaštitu sukladno posebnim propisima, nastavlja korištenje tog prava i nadalje u istom opsegu i može ga koristiti trajno.

Grabar-Kitarović koja će u veljači funkciju predati Zoranu Milanoviću, nakon prestanka obnašanja dužnosti prvih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini plaće te 50 posto plaće u sljedećih šest mjeseci.

Plaća Grabar-Kitarović prema njezinoj imovinskoj kartici iznosi 24.376,20 kuna neto.

Njezin prethodnik Ivo Josipović se nakon što je izgubio na izborima vratio profesorskoj karijeri dok je Stjepan Mesić zadržao svoj ured sve do 2016. godine kada je zakon promijenila Vlada Tihomira Oreškovića.

Prije preuzimanja dužnosti predsjednice 2015. godine, Grabar-Kitarović je radila kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Komentiraj