Ivo Cagalj/PIXSELL

GOVOR PREDSJEDNICE U SINJU “Država blagostanja ostvariva je samo uz više zajedništva u izgradnji modernog domoljublja”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je, na završetku 300. Sinjske alke, ponovno pozvala građane na zajedništvo u obrani najvažnijih državnih interesa – očuvanju teritorijalne cjelovitosti, gospodarskom oporavku i zaustavljanju odumiranja nacije.

Više puta prekidana pljeskom odobravanja, pozvala je da se napokon zatvori jalove povijesne prijepore te jasno utvrde temeljne sastavnice hrvatskog identiteta koje proizlaze iz bogate duhovne, političke i kulturne baštine. Alka je jedna od njih, jedinstvena i nezamjenjiva, rekla je predsjednica u svom govoru nazvavši Alku biserom hrvatske kulturne baštine.

To ne možemo postići podjelama na “mi i oni”, već samo jedinstvom i slogom cijeloga hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, rekla je obraćajući se okupljenom mnoštvu nakon proglašenja alkarskog slavodobitnika Frane Ivkovića.

 

  • Zajedništvo na koje poziva od prvog dana svojega mandata, rekla je, pokazano je i prije nekoliko dana tijekom proslave 20. obljetnice Oluje, veličanstveno proslavljene mimohodom u Zagrebu, ali i središnjom proslavom u Kninu. U tim smo danima pokazali dostojanstvo pobjednika, a cijela je Hrvatska disala i slavila zajedno. Naglasila je i političku zrelost u Hrvatskom saboru, koja je pokazana postizanjem nacionalnog konsenzusa u obrani hrvatskih nacionalnih interesa.

 

Natjecanje ovogodišnje 300. alke pratila je, kazala je, s divljenjem misleći na brojne naraštaje Sinjana koji su kroz protekla tri stoljeća vjerno čuvali tu jedinstvenu tradiciju, ali i na sve branitelje hrvatske domovine kroz povijest.

“Alka je prije svega poruka da hrvatski narod nikada nije vodio osvajačke ratove nego je junački branio svoju domovinu. Ona je i poruka da nikada nismo klonuli u svojoj težnji za slobodnom i samostalnom državom Hrvatskom, koju smo ostvarili ’91. godine pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana”, rekla je predsjednica pozdravljena pljeskom okupljenog mnoštva.

 

  • Rekla je i kako je Alka praznik viteštva i junaštva koji može biti primjer svima u politici, te pozvala na junaštvo i viteštvo u očuvanju stečevina slobode i interesa domovine.

 

“Država blagostanja ostvariva je samo uz više zajedništva u izgradnji modernog domoljublja. Neću se umoriti pružati poticaj i potporu svima koji Hrvatsku unaprjeđuju svojim domoljubljem, radom i znanjem”, rekla je čestitavši slavodobitniku, svim alkarima i alkarskim momcima i drugima “koji su svoju ljubav utkali u ovaj jedinstven događaj”.

Ovogodišnja jubilarna alka bit će na poseban način upisana na stranice, ne samo alkarske, nego i nacionalne povjesnice, ali i u srca građana, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentiraj