Gotovo trećina glazbenika u Velikoj Britaniji razmišlja o napuštanje glazbenog biznisa

Nova istraživanja koje je proveo Sindikat glazbenika Velike Britanije navodi da čak 34 posto glazbenika razmišlja o napuštanju glazbene karijere zbog gubitaka nastalih tijekom pandemije dok je gotovo polovica članova spomenutog sindikata već prisiljena tražiti alternativne poslove. Čak 70 posto članova sindikata radi manje od četvrtine redovnih glazbeničkih obaveza. U izvještaju dalje stoji da čak 87 posto glazbenika vjeruje da će imati ozbiljnih financijskih problema već slijedeći mjesec nakon što prestane potpora britanske vlade glazbenoj industriji, a čak njih 88 posto misli da Vlada Velike Britanije nije učinila dovoljno za potporu glazbenoj industriji tijekom pandemije.

Komentirajući istraživanje koje je provedeno glavni tajnik Sindikata glazbenika Velike Britanije Horace Trubridge izjavio je: „Ovo su poražavajuće brojke i pokazuju koliko se glazbenika trenutno bori i riskira da zauvijek napusti glazbeni biznis. U boljim vremenima naši su članovi zahvaljujući talentu pomogli da glazbena industrija Velike Britanije postane teška pet milijardi funti. Nastup samo jednog glazbenika stvara domino efekt – od tehničara rasvjete do prodavača ulaznica. Ako jedan glazbenik ostane bez posla morate znati da će zbog toga to utjecati i na mnoge druge.“

Sindikat glazbenika pozvao je Vladu Velike Britanije da pruži veću podršku glazbenicima koji su se našli u ovakvoj situaciji. „Cijenimo sve što je vlada učinila kako bi podržala naše članove kroz programe potpore i samozapošljavanje do sada, ali oni tek sada ne smiju napustiti glazbenike. Uz još uvijek na snazi ​​mjere socijalnog distanciranja, mjesta za nastupe se mogu prodati samo s oko 30 posto uobičajenog kapaciteta. Pozivamo Vladu da primijeni shemu za gušći raspored sjedala koja bi potencijalni prihod mjesta dovela do 60 posto, pružajući tako spas glazbenicima i široj industriji. Povratak glazbenika na posao je prioritet. Međutim, to jednostavno nije realno za toliko naših članova dok socijalno distanciranje ostaje na snazi. Snažno potičemo Vladu da prepozna jedinstvenu situaciju u kojoj su naši članovi i da pruži financijsku potporu glazbenicima“ ,  izjavio je Trubridge.  Već ranije u razgovoru za magazin NME izjavio je da je kriza izazvana koronavirusom najveća kriza koja je zahvatila glazbenu industriju unazad sto godina. Iako je britanska vlada izdvojila čak 1,57 milijardi funti za spas glazbene industrije kriza se nastavlja. Još u srpnju ove godine 1500 glazbenika je dalo svoj potpis u kampanji #LetTheMusicPlay koja je i ‘natjerala’ Vladu na tako izdašnu, ali očito nedovoljnu pomoć.

 

Komentiraj