HINA / Damir SENČAR

GOTOVO CIJELA HRVATSKA POD UPOZORENJIMA Oblačno uz oborine, vjetrovito i svježije

U Hrvatskoj će danas prevladavati pretežno oblačno, uz kišu i snijeg. Biti će vjetrovito, te osjetno svježije u većini krajeva. Mjestimice će biti obilne oborine, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom, prognoziraju iz DHMZ-a.

Snijeg će padati uglavnom u gorju, a očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, uz jak vjetar i snježnih zapuha. Malo snijega može pasti u nizinama unutrašnjosti, a nošenog vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 17 °C.

Meteoalarm je za ponedjeljak izdao upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku. Crveno upozorenje na snazi je za područje Rijeke, gdje se očekujeolujna i orkanska bura, kao i obilna kiša s mogućim bujiučnim poplavama. Zbog nažnog i olujnog vjetra i obilnih oborina izdana su žuta i narančasta upozorenja za područja Dubrovnika, Knina, Zagreba, Gospića, Karlovca i Splita; a na snazi su i žuta upozorenja zbog stvaranja snježnog pokrivača u područjima Gospića i Karlovca.

U utorak će biti pretežno oblačno, mjestimice s kišom, u gorju snijeg, a još u noći s ponedjeljka malo snijega može pasti i u nizinama. Na sjeverozapadu zemlje i u Istri u drugom dijelu dana uglavnom bez oborina, a u Istri bar djelomice sunčano. Još je na krajnjem jugu lokalno moguća obilna kiša i pokoji pljusak s grmljavinom.

Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jaka bura s olujnim udarima u prvom će se dijelu dana širiti duž Dalmacije, a podno Velebita i dalje s orkanskim udarima. Samo ujutro na krajnjem jugu još će biti jakog juga.

Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, u gorju oko nule, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna od 5 do 8, u gorju do 4, a na Jadranu između 10 i 15 °C.

Komentiraj