Gotovo ‘bablje ljeto’, dolazi nam promjena vremena i osjetno zahlađenje

Prema najavama meteorologa, iznadprosječno toplo vrijeme koje već tjedan dana prevladava u Hrvatskoj još će kratko trajati. Pred nama je velika promjena vremena i osjetno zahlađenje.

“Od utorka počinje cjelodnevno vrijeme primjereno kraju listopada i početku studenoga. Štoviše, vjerojatno i hladnije nego što je uobičajeno. I pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, u gorju mjestimice i snijegom”, prognozira za HRT Zoran Vakula.

Osjećaj hladnoće od utorka će pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, posebno podno Velebita.

Do ponedjeljka će se u Hrvatskoj zadržati suho i toplo vrijeme, a početak sljedećeg tjedna obilježit će postupno naoblačenje, pa i kiša. Bit će osjetno hladnije pa krajem utorka i u noći na srijedu u najvišem gorju može biti i snijega. Oborina će još biti i u srijedu, a temperatura će biti primjerena dobu godine.

Na Jadranu će u ponedjeljak doći do postupnog porasta naoblake, a u utorak kiša te pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u većem dijelu Dalmacije. Kiše i pljuskova, moguće i obilnijih, bit će i u srijedu. Nakon sjeverozapadnjaka u drugom dijelu utorka zapuhat će jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje. Bit će osjetno hladnije.

Meteorološki servis Severe Weather Europe najavljuje prodor arktičke fronte sljedećeg tjedna. Najavljuju i kako će temperature biti do 10 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka te da se u gorju očekuje i snijeg.

Komentiraj