Gotovo 900 oboljelih od gripe, vrhunac tek dolazi

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Doktor Fran Mihaljević smo u prosincu zbog gripe je bilo hospitalizrano 35 ljudi. Jedan smrtni slučaj i četiri za koja još nema potvrde da su nastupili zbog gripe, a prava sezona te zarazne bolesti tek se očekuje.

U čekaonicama sve veće gužve, broj oboljelih od gripe raste. Na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević hospitalizirano je 20 pacijenata, najmlađi ima tek 6 mjeseci, piše RTL.

U Hrvatskoj je registrirano 878 oboljelih od gripe. S obzirom na broj stanovnika, najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te u Šibensko-kninskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu cjepiva više nema, ali ima ga u nekim ordinacijama obiteljske medicine. Većina zna da su vitamini najvažniji, dok se neki pouzdaju u zdravu prehranu. Ipak, liječnici tvrde da je cijepljenje jedina prava zaštita.

No, cijepljenje je, tvrde liječnici, jedina prava zaštita. Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja pa za otići po cjepivo još nije kasno.

U Hrvatskoj prevladava virus gripe tip A podtip H1N1, u manjem broju oboljeli imaju H3N2, a cjepivo koje se koristi, štiti i od jednog i od drugog podtipa gripe.

Komentiraj