Gotovina o govoru Plenkovića: “U diplomatskoj maniri pronašao je savršenu granicu”

 

General Ante Gotovina nakon službenog dijela proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice oslobodilačke operacije Oluja kratko je prokomentirao današnje događanje i govore državnog vrha.

Komentirajući govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je između ostalog rekao da treba iskazati pijetet prema svim nevinim žrtvama”, Ante Gotovina je rekao da je “u diplomatskoj maniri pronašao savršenu granicu, balans spomena žrtve i jedne i druge strane, zločine jedne i druge strane”.

Poručio je da nije analitičar ni kritičar. “To su prigodni govori, danas je velik dan. 25 godina poslije te operacije živimo u sigurnosti i miru. Vi da radite vaš posao, ja svoj”, istaknuo je Gotovina.

Poručio je da budućnost treba gledati s optimizmom te naglasio da je svaka žrtva žrtva. “Svaka žrtva, neovisno o vjeroispovijesti, boje kože ili narodnosti, ona je nevina žrtva i o tome treba misliti. Za onoga koji je to počinio, to je velik grijeh ako je vjernik”, rekao je Gotovina, prenosi N1.

Napomenuo je da je ovo bilo dostojanstveno obilježavanje, a komentirajući činjenicu da ipak nisu svi građani mogli na centralnu proslavu zbog epidemioloških mjera, rekao je: “I u slobodi postoji disciplina. Ako želimo biti slobodni, moramo poštovati slobodu i sigurnost onog drugog. Ako želimo budućnost, moramo razgovarati čak i kad se ne slažemo. Ne možemo se u svemu slagati. Tada je bilo drugo vrijeme. U ratu nemate vremena za pedagogiju ni za bilo što drugo, ni za ljubaznost ponekad. Morate brzo donositi odluke, o tome ovise i životi vojnika i nevinih ljudi…”

Upitan je li vjerovao da će akcija tako brzo završiti Gotovina je kazao: “Od našeg vodstva na čelu s Franjom Tuđmanom uvijek smo željeli kao vojnici dobiti koji dan više, da bismo bili sigurniji, da kalkuliramo manje žrtava. Ali stvarnost je bila takva da smo to morali riješiti u najkraćem vremenu, stvar je išla do kraja. Pustimo priče onih koji pričaju, njihov projekt je propao, nisu uspjeli. Možda i dan danas neki od njih ne žive u miru, nego u nemiru sami sa sobom, u strahovima, zbog promašenih ambicija, ali život ide dalje. Mi imamo naše brige i želimo biti prijatelji. Što više prijatelja, to nam je lakše.”

Na kraju je poručio da je naša povijest i sve što se dogodilo naučene lekcije. “One trebaju biti sređene na svom mjestu. To su iskustva koja danas živimo i danas smo bolji, jači, spretniji i spremniji s optimizmom gledati što danas učiniti da bude bolje sutra. O boljem sutra treba misliti”, zaključio je Gotovina.

Komentiraj