Gotovac: ‘SDP će u Zagrebu koalirati s Možemo! ali ćemo ukazivati na ishitrene odluke’

Viktor Gotovac, novi šef zagrebačkog SDP-a, govori o budućoj suradnji s Tomaševićevom strankom te o greškama koje su napravljene prilikom ukidanja mjere roditelj-odgojitelj

 

Prošlo je sedam mjeseci otkad su SDP i Možemo! potpisali koalicijski sporazum. Tijekom tih sedam mjeseci suočili su se s nizom problema koji zahtijevaju hitno saniranje. O trenutnom stanju partnerstva između SDP-a i Možemo! govori nedavno izabrani šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

ZgNews: Koliko ste zadovoljni dosadašnjom suradnjom SDP-a s Možemo!?

Ovaj period od malo više od mjesec dana, otkad sam osobno dionik odnosa, jest referentni period koji me zanima. Prethodno razdoblje bilo je vrijeme kad sam sudjelovao u unutarstranačkim izborima te nisam sve uspio pratiti. Osim toga, moj je stav da je besmisleno gledati na nešto što se već zbilo, mene zanima ono što se događa otkad sam akter. Mi jesmo imali razdoblje od sedam mjeseci suradnje i sada se moramo zajedno dogovarati oko daljnjih detalja. Ne bih sada davao ocjenu koja je isključiva ili koja je trenutna. Sada imamo neki rezultat i ključno je da korigiramo svoju suradnju, da svi zajedno vidimo što nam najbolje odgovara. Svatko će dati svoju sugestiju i ići ćemo dalje. Moramo ostvariti cilj koji je naš i zajednički, a ocjena koalicije će se moći dati kada vidimo je li se nešto napravilo u ovom zapuštenom gradu. Promjena nema preko noći. Vrijeme je loše financijske situacije u Gradu, imali smo i potres koji je veliko opterećenje za građane i za Grad koji mora prema tome usmjeravati svoje aktivnosti. Moramo s punom odgovornošću učiniti ono što smo rekli, zajedno i pojedinačno, da građani to vide i da stvorimo uvjete da u nekim daljnjim razdobljima, onaj tko će ubuduće upravljati Gradom, nastavi putem obnove sustavno zapuštenog Grada.

ZgNews: Kako gledate na ulogu SDP-a, kao junior partnera, u suradnji s Možemo!?

SDP je svakako numerički manji partner. Ali s iskustvom SDP-a u obnašanju vlasti u Zagrebu i Hrvatskoj, sa svojim pojedincima, članstvom i simpatizerima može biti kvalitetan i poticajan partner. Naša je pozicija da s Možemo! mijenjamo trendove i podržavamo progresivne politike. Moramo pokušati to naše partnerstvo preliti na druge dijelove Hrvatske. Mi smo zasluženo mali partner. Prolazili smo i još uvijek prolazimo kroz turbulentno razdoblje gdje su na naplatu došli nerad i bezidejnost koji su ostali iz drugih vremena. Sad SDP okreće novu stranicu u kojoj može i mora biti dio promjene. Ta pozicija obvezuje i nas i Možemo!. Njih obvezuje da slušaju nas i naše vrijednosti te da zajedno razgovaramo. Nekad ćemo imati različita mišljenja, ali moramo djelovati da građani osjete razliku u gradu. SDP će uvijek biti akter koji će energijom i znanjem pomagati u svemu što je dobro za građane.

ZgNews: Prve tenzije u koaliciji su se mogle naslutiti u vašem istupu u vezi mjere roditelj-odgajatelj.

Ja nisam bio nezadovoljan tim ukidanjem. Ali osim sadržaja, uvijek ima i proces. Ima jedna latinska izreka koja kaže: „Tko brzo daje, dvostruko daje.“ U tom pogledu, mislim da se mora paziti da čak u najboljim namjerama procedura mora biti održavana. Mi nemamo ni vremena ni prostora, ne smijemo si dopustiti greške koje su se u prošlosti činile. Koliko god bila ta mjera populistička i pogrešna te priznanje da Grad nije uspio osigurati mjesta u vrtićima, ja mislim da moramo biti svjesni da postoji veliki broj roditelja koji egzistencijalno ovise o toj mjeri. I oni su naši građani. Mislim da tu mora biti ljudskog senzibiliteta i socijalno-demokratske solidarnosti. Sadržajno mjera nije dobra i tu se treba nešto učiniti. SDP neće opstruirati provođenje te odluke. Ali time stvaramo i nezadovoljstvo koje će politički iskoristiti opozicija. Neke stvari smo mogli obaviti dorađenije i jasnije i na neki način dobiti suradnju roditelja. Jer tu nije samo Možemo!, nego cijela koalicija. Naš put i naši problemi.

ZgNews: Hoće li vašim angažmanom u Skupštini porasti otpor SDP-a prema Možemo!?

Ja nemam nikakav osobni otpor ni prema Možemo! ni prema ikojoj drugoj političkoj opciji. Svi koji djeluju u dijapazonu politike, lijevi i desni, nadam se i dolaze s dobrom vjerom i idejama, žele iskazati što misle da je najbolje za građane. To je njihov politički stav. Ja imam problem jedino kada se stvari mogu bolje i jasnije obaviti, a da se to propusti učiniti. Ali nemam otpore ni prema kome, a posebno ne prema Možemo!. Ja sam i glasao za Tomaševića u drugom krugu izbora, naravno. On je naš partner i gradonačelnik. Ali kada mislimo da može bolje, mi kao SDP to trebamo ukazati našem partneru.

ZgNews: Zagreb je najavio novi način naplate otpada po principu da oni koji najviše bacaju miješanog otpada najviše plaćaju. Jeste li zadovoljni s tim?

Ovo je dobar primjer kada je prije puštanja u e-savjetovanje postojala koordinacija između stručnjaka SDP-a i Možemo! koji su radili na toj odluci. Nekoliko naših članova, koji su stručnjaci, prethodno su bili konzultirani i višekratno su razgovarali s osobama iz Možemo!. Ja mislim da zajedno moramo ići prema tome da ta odluka bude i bolja i praktičnija. U veljači će SDP Grada Zagreba u stranačkim prostorijama napraviti otvorenu prezentaciju kako vidi cjelokupni odnos prema otpadu, dakle, ne samo što se tiče cijene odvoza otpada. Time ćemo izreći svoj stav i bit ćemo proaktivni i u fazi kada će se o tome raspravljati u Gradskoj skupštini. Tema otpada nam je silno važna i nismo zadovoljni silnom količinom kanti koje su na cesti. Želimo to mijenjati i ne želimo svakih par godina imati novi princip.

Komentiraj