Göteborg Film Festival prvi će na svijetu prikazati jednak broj filmova redatelja i redateljica

Brojni filmski festivali diljem svijeta najavljuju kako će u svojim programima imati 50 posto filmova koje su režirale žene. Do sada niti jedan festival nije realizirao tu najavu, a Goteborg Film Festival postao je prvi svjetski festival koji je obećao da će to napraviti. To znači da će slijedeći, 43. po redu, Göteborg Film Festival, koji će se održati od 24. siječnja do 3. veljače, na svom programu imati 200 filmova redatelja i 200 filmova redateljica.

Jonas Holmberg, umjetnički ravnatelj Göteborg Film Festivala, izjavio je za magazin Screen „Već dugo razgovaramo o rodnoj ravnopravnosti, ali promjene se događaju vrlo sporo. Odlučili smo prestati pričati te napraviti nešto konkretno na slijedećem Göteborg Film Festivalu. S obećanjem da će 50 posto programa činiti filmovi redateljica želimo potaknuti i  akciju i reakciju. Tijekom programiranja aktivno ćemo obratiti pažnju na filmove koje su režirale žene, ali najzanimljiviji proces koji je ova odluka izazvala je stalni razgovor našeg tima za programiranje o rodu, umjetnosti i kvaliteti“.

Göteborg Film Festival se i prije zalagao za rodnu ravnopravnost tako što su ove godine  potpisali peticiju „5050 by 2020“ te su uveli rodno neutralnu glumačku nagradu. Već ove godine festival je na programu imao 42 posto filmova koji su režirale žene, a tijekom posljednjih pet godina imali su sekcije filmova u sklopu festivalu gdje je broj filmova redatelja i redateljica bio izjednačen.

Delphyne Besse i Bérénice Vincent, suosnivačice pokreta „Collectif 50/50“, izjavile su kako se nadaju da će Göteborg Film Festival inspirirati druge festivale na isti potez, dok je Mirja Wester, direktorica Göteborg Film Festivala, rekla kako je filmska industrija preplavljena neravnopravnošću koja je neprihvatljiva. „Goteborg Film Festival želi započeti rodnu ravnopravnost 2020. godine implementirajući ono o čemu svi pričaju, a to je jednakost u programu najvećih svjetskih filmskih festivala“., dodala je Mirja Wester.  Ujedno, organizatori festivala upozorili su kako 96 posto filmova u Hollywoodu i 81 posto europskih filmova režiraju muškarci.

Komentiraj