Gostovanje Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja u nedjelju u ZKM-u

Hina

Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja, Crna Gora, gostovat će u nedjelju 30. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s predstavom “Dokle pogled seže” u režiji istaknutog mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, koja se bavi propitivanjem pojmova kao što su sloboda, demokracija i mir.

“Turbulentne teme današnjice koje je poznati mađarski redatelj Árpád Schilling smjestio u radnju predstave prepoznate su kao gorući problemi u Crnoj Gori, ali nisu samo realnost tog prostora, nego Balkana, pa i drugih europskih zemalja”, stoji u najavi.

Redatelj se nada da će publika nakon izlaska iz dvorane razgovarati o svemu jer, kako kaže, demokracija zahtijeva baš to – da ju razumijemo i da ju znamo primijeniti.

“Mnogo govorimo o slobodi i demokraciji, smatram da je sve to ipak rad. Smatram da su pojmovi kao što su sloboda, demokracija i mir pojmovi na kojima treba raditi i o kojima moramo govoriti. To traje i teško pada ljudima. Demokracija umara čovjeka. Diktaturu je u neku ruku lakše shvatiti. Čovjek ju može podnijeti, a u demokraciji moramo biti oprezni. Naša predstava dodatna je vrijednost toj temi”, kazao je redatelj.

U 18 prikazanih scena vidimo nelagodu u društvu, ali i u obitelji: otkaze, svađu muža i žene, pokušaj da se pokrade banka koji neslavno završava, potvrđivanje neovisnosti mlade žene, nečije kćeri koja iz zemlje odlazi u Englesku, ali se nakon Brexita želi vratiti.

“Snaga predstave je u ogoljenoj scenografiji, u obliku – onakvom kakav jest, prirodnom, čak hrapavom, u glumi. Predstava se odvija na pozornici, ali čini se kao da je rezervirana za intimno prikazivanje pred nekoliko gledatelja”, napisao je o predstavi kritičar lista Corriere della Sera Franco Cardelli.

“Glumci su iznimni, odlični i elokventni, donose tekst jedinstvenom snagom, odlučni da budu nešto više, iskreni kada iskazuju osjećaje i slobodni u darivanju likova poštenjem i čistoćom”, dodao je.

Predstava je dio programa Europsko kazalište u ZKM-u.

Komentiraj