HINA/ Kerempuh

Gostovanje Ateljea 212 otvara u petak sezonu u Kerempuhu

Novu sezonu zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh otvorit će gostovanje u Zagrebu u petak i subotu 16. i 17. rujna beogradskog kazališta Atelje 212, koje će nastupiti s dvije svoje produkcije, predstavama “Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda” Mije Knežević iz 2015., te “Egzibicionista” u režiji Milana Karadžića iz 2003.

Kako se ističe u najavi gostovanja, riječ je o dvjema ansambl predstavama snažnih autorskih poetika, s nizom zapaženih glumačkih ostvarenja.

Gostovanjem s jednom recentnom i jednom starijom predstavom jedno od najznačajnijih kazališta bivše Jugoslavije, koje ove godine obilježava 60 godina postojanja, želi hrvatskoj publici pokazati dio svoje najnovije produkcije, ali i mali povijesni presjek Ateljea 212, s predstavom iz prošlog desetljeća.

U predstavi “Kafa i cigarete-pozdrav iz Beograda” riječ je o susretima – slučajnima ili priželjkivanima; odlascima – željenima ili iznuđenima; neizvjesnosti svakog trenutka prema kojem žurimo, neminovnost svakog trenutka koji nas očekuje.

“Jednom riječju, sam život, neizmjerno bogat, satkan od nebrojeno mnogo slojeva i značenja, tuga i radosti, susreta i rastanaka – uz kavu i cigarete, možda se može makar malo bolje razumjeti”, stoji u najavi. Predstava je u programu u petak 16. rujna.

Dan kasnije, u subotu 17. rujna, na sceni Kerempuha Atelje 212 predstavit će se s psihodramom “Egzibicionista”, u kojoj se “pokušava otkriti i riješiti problem jedne osobnosti koja se nije sposobna uklopiti u socijalno prihvatljiv oblik ponašanja”. “Zbog ‘pokazivanja’ po parkovima nekoliko puta dospijeva u zatvor te, usprkos liječenju, kroz sukob dvaju psihijatara i dvjaju teorija, ponovno ‘posrće’ i vraća se na početak, u zatvor”, napominje se u najavi.

U predstavama igraju Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Branimir Brstina, Vojislav Brajović i Vladislav Mihailović.

Gostovanje je dio šire regionalne kulturne razmjene na koju je Kerempuh osobito ponosan i koju smatra iznimno bitnim segmentom svojeg poslovanja i strategije, čiji je cilj upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici.

U posljednjih nekoliko godina realiziran je niz uspješnih gostovanja u Hrvatskoj i regiji, te ostvarena suradnja s brojnim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Dramskog teatra Skopje, bečkog Akzent teatra, Sterijinog pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ističu iz Kerempuha.

Komentiraj