Gosti iz Sankt Peterburga ponovo oduševili publiku HNK-a Zagreb

HINA/ Denis CERIĆ

Međunarodno nagrađivani i svjetski proslavljeni baletni i operni umjetnici najvećih sanktpeterburških kazališnih kuća gostovali su u ponedjeljak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, oduševivši zagrebačku publiku nizom odabranih baletnih i glazbenih minijatura iz teatarskih repertoara ruske kulturne prijestolnice.

Gala koncert najavljen kao događaj sezone središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra doveo je u Zagreb neke od vodećih ruskih i europskih baletnih i opernih solista, perjanice velikih sanktpeterburških kazališta, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Program nastao u suradnji zagrebačkoga HNK-a i triju teatara iz grada koji je proglašen najboljom svjetskom kulturnom destinacijom u 2016. dio je programa međuinstitucionalne kulturne razmjene, nakon gostovanja u HNK-u Zagreb ruskih baletnih prvaka u listopadu prošle godine, te uzvratnog iznimno uspješnog gostovanja HNK-ove baletne produkcije “Ana Karenjina” u Sankt Peterburgu početkom svibnja ove godine.

Reviju zvijezda sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla otvorili su Ekaterina Osmolkina i Aleksandar Sergejev iz Marijinskog kazališta, koje slovi za jedno od vodećih glazbenih kazališta u Rusiji i svijetu.

Osmolkina i Sergejev, koje je zagrebačka publika imala prilike upoznati na prošlogodišnjem Gala koncertu, zablistali su u minuciozno iskoreografiranoj baletnoj minijaturi iz baleta “Leptir” Jacquesa Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni. No, najbolji plesači Marijinskog teatra istinski su publiku HNK-a oduševili na početku drugoga dijela, s adagiom iz baleta “Pepeljuga” Sergeja Prokofjeva u koreografiji Alekseja Ratmanskog.

Solisti sanktpeterburškog državnog Akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson Jelena Černova i Stepan Demin izveli su “Bečki valcer” na glazbu Johanna Straussa u koreografiji osnivača kazališta Leonida Jakobsona.

U dijelu gala koncerta posvećenog mjuziklu nastupili su vodeći solisti ruskog mjuzikla, kazališni i filmski glumci Manana Gogitidze i Ivan Ožogin, dok su opernu umjetnost predstavili solisti Marijinskog teatra Irina Matajeva i Aleksandar Trofimov, s izvedbama arije Carmen iz opere “Carmen” Georgesa Bizeta, te romance Borisa Fomina “Dugim putem”. U duetu su izveli djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta “Time to Say Goodbye”.

Prvi dio koncerta zatvorili su uz ovacije publike solisti Baletnog kazališta Leonida Jakobsona Alla Bočarova i Andrej Sorokin, također od ranije poznati hrvatskoj publici, s Pas de deuxom iz baleta “Don Quijote” na glazbu Ludwiga Minkusa i u koreografiji Mariusa Petipae.

Vjerojatno najveći vrhunci gostovanja bili su isječak iz suvremene predstave “Rastanak” ruskoga koreografa Jurija Smekalova na glazbu Johna Powella u izvedbi solista Marijinskoga teatra Jelene Jevsejeve i Aleksandra Sergejeva, te točka “Without words” Mihajlovskog kazališta opere i baleta. Na glazbu Franza Schuberta u koreografiji Nacha Duata i izvedbi još jednih “starih zagrebačkih znanaca”, Anželine Voroncove i Ivana Zajceva, HNK-ova je publika dobila prekrasan showcase vrhunske baletne umjetnosti.

Voroncova i Zajcev ujedno su i zaključili Gala koncert, izvedbom Pas de deuxa iz baleta “Plamen Pariza” na glazbu Borisa Asafjeva u koreografiji Vasilija Vajnonena, što je publika također ispratila ovacijama.

Ruski su gosti ponovno u Zagrebu naišli na topao doček, gdje ih je publika ispratila s aplauzom i ovacijama, a osobno im je na pozornici HNK-a Zagreb čestitao i ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov.

Gostovanje kojim zagrebački nacionalni teatar svojoj publici nudi posebno kulturno iskustvo nastavlja se i u utorak 6. lipnja, s još jednim gala koncertom, iako s ponešto izmijenjenim programom – baletnim će se solistima, naime, pridružiti prvak baleta Marijinskoga kazališta i jedna od najvećih gostujućih zvijezda, Vladimir Škljarov sa suprugom, baletnom solisticom Marijom Širinkinom.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner